Jak to vidí (CESTOVATELSKÉ) ... THAJSKO - 17.8.

17. srpen 2010

Úterní cestovatelské Jak to vidí nás zavedlo do Thajska. Provázel nás cestovatel Tomáš CIKÁN. Po 24 hodinách, u pátečního pořadu až v pondělí, zde najdete needitované a neautorizované přepisy půlhodinových talkshow našich hostů. Tento pořad ZDE na také najdete ve zvukové podobě. (Pozn. Po dobu letních měsíců, tedy od července do srpna 2010, s pořadem cestujeme, a to do všech koutů naší Země. Pořady najdete s titulkem Jak to vidí ... (CESTOVATELSKÉ).)


Zuzana BUREŠOVÁ, moderátorka
--------------------
Dobrý den vám všem dnes přeje Zuzana Burešová a zároveň i můj host, cestovatel Tomáš Cikán. Vítejte.
Tomáš CIKÁN, cestovatel
--------------------
Krásný den.
Zuzana BUREŠOVÁ, moderátorka
--------------------
Jak často vyrážíte do světa?
Tomáš CIKÁN, cestovatel
--------------------
Tak to je hezká otázka. Já jsem začal cestovat přibližně kolem roku 1993. Mé první kroky směřovaly především do oblasti jihovýchodní Asie, o které si budeme dneska povídat, konkrétně o Thajsku. Samozřejmě svět je veliký. V tuto chvíli jsem navštívil asi 135 zemí světa a musím říct, že čím jsem starší, tím méně vyrážím. V tuto dobu například přes léto prakticky necestuji, protože Česká republika je krásná, Slovensko, Rakousko. Takže mé cesty míří především do exotických zemí, a to samozřejmě v zimě. V zimě za teplem, takže řekněme pětkrát ročně.
Zuzana BUREŠOVÁ, moderátorka
--------------------
Navštívil jste zatím 150 zemí světa, ale pro naše dnešní povídání jste vybral právě Thajsko. O téhle zemi se říká, že to je opravdový ráj na zemi. Co je na téhle zemi pro vás to nejpřitažlivější?
Tomáš CIKÁN, cestovatel
--------------------
Tak Thajsko já považuji za svůj druhý domov. Je to pro mě druhá nejdůležitější země hned po České republice, a to proto, že to byla první vzdálená exotická země, kterou jsem roku 1993 navštívil. My jsme si ji zamilovali s celou rodinou, se ženou, s dětmi a nakonec jsme si tam pořídili i domeček, takže tam cestujeme de facto jako na chalupu. Čím si Thajsko získá návštěvníky z Evropy? Je to především pohodou, neuvěřitelnou pohodou, která plyne z klidu buddhistického národa thajského. Lidi jsou strašně milí, hodní, dostanete se do jiného světa, kde v podstatě vypadnou stresy, které zažíváme zde v Evropě. A člověk se naladí na úplně jinou notu.
Zuzana BUREŠOVÁ, moderátorka
--------------------
Každý tam najde něco pro sebe. To mi řekněte, na jaké místo vy, když tam jedete, se vždycky rád podíváte, které nikdy nevynecháte?
Tomáš CIKÁN, cestovatel
--------------------
Víte co, to je strašně složitá otázka, protože Thajsko je poměrně velká země. V Evropě by to byla okamžitě největší země po Rusku a Ukrajině, takže větší než většina západoevropských zemí. Přílet je vždy do Bangkoku, řekněme to upřímně, Bangkok je megapole, která má dneska mezi 10 až 12 miliony obyvatel. Město je to zajímavé, navštívím ho tedy pokaždé, ale není to pravé ořechové, co bych zrovna musel. Já osobně, jelikož mám rád horskou turistiku, miluji oblast takzvaného Zlatého trojúhelníku, to znamená severní Thajsko, okolí města Čiang Maj, Čang Rai při hranicích se zeměmi jako jsou Barma či Laos. Chceme-li za koupáním, tak velice nádherné je jižní Thajsko, což je naopak úplně dole u hranic s Malajsií, přibližně 100 kilometrů pod ostrovem Phúket, který je nejznámějším ostrovem a nejznámějším letoviskem, se nachází desítky malých ostrůvků maledivského typu, to znamená ostrůvky o rozloze 2 až 3 kilometry čtvereční.
Zuzana BUREŠOVÁ, moderátorka
--------------------
Potápíte se?
Tomáš CIKÁN, cestovatel
--------------------
Moc rád se potápím. V Thajsku je velice pěkné potápění. Nebudu říkat, že je to nejlepší na světě. Jsou i zajímavější lokality, ale potápění v Thajsku je velice atraktivní a pro běžného potápěče českého typu, který má za sebou několik desítek maximálně stovek ponorů, nabízí mnoho zajímavého.
Zuzana BUREŠOVÁ, moderátorka
--------------------
Ono se říká, že skutečně Thajsko je destinací, kam jezdí opravdu spousta, tisíce turistů ročně. Je pravda, že Thajsko je závislé na turistickém ruchu?
Tomáš CIKÁN, cestovatel
--------------------
Pro Thajsko je turistický ruch velice důležitým ekonomickým zdrojem. Ne však tím nejdůležitějším. Thajsko je poměrně rozvojově vyspělá země a turismus, který řekněme v číslech loni překonal poprvé 20 milionů zahraničních turistů, dělá přibližně mezi 3,5 až 4 % HDP. Takže důležitý je, avšak není strategicky důležitý. Thajsko je velice průmyslová země. Řekněme si, my se Slovenskem se dnes předháníme, ve které zemi se vyrobí více osobních automobilů. Myslím si, je to číslo kolem jednoho milionu. Thajsko vloni vyrobilo téměř 3 miliony osobních automobilů, to znamená automobilová velmoc. Chemický průmysl, který je zkoncentrován, velikánské závody například německého Bayernu a další a další průmyslová odvětví, to znamená, že thajská ekonomika prudce letí, je prudce navázaná na čínskou ekonomiku, která stoupá v průměru v posledních letech mezi 8 až 11 %. Takže z ekonomického hlediska je to příjemný přínos, ale můžeme říct, že stoprocentně závislé zdaleka není.
Zuzana BUREŠOVÁ, moderátorka
--------------------
Což je pro Thajce příjemná zpráva. Co podnebí, ono je to vlastně pro návštěvníky docela jednoduché, protože tam mohou cestovat asi úplně celoročně?
Tomáš CIKÁN, cestovatel
--------------------
Thajsko má jednu velikánskou výhodu. Thajsko společně s Malajsií a Indonésií tvoří vlastně předěl mezi Indickým oceánem a Tichým oceánem. Co to přináší? Přináší to to, že po polovinu roku jdou monzuny směrem od východu a druhou polovinu roku monzuny směrem od západu. Takže po celý rok si najdete letovisko buď v Indickém oceánu, což je Andamanské moře, nebo v Tichém oceánu, což je Jihočínské moře, kde je pěkné počasí. Takže to je unikát Thajska, že v Thajsku vlastně můžete celý rok cestovat, turistovat aniž byste zapadli do období dešťů. Co je velice příjemné, je také to, že Thajsko nenabízí pouze moře nebo hory, tam je tak rozmanitá škála možností, co všechno dělat. Například Thajsko je velice významným výchozím bodem pro návštěvu okolních zemí, ať je to krásná, leč poměrně uzavřená Barma, poměrně neznámý Laos, turisticky v posledních letech velký hit je Kambodža se svým Angkor Vatatem, popřípadě jižní Malajsie. Takže určitě unikátní místa.
Zuzana BUREŠOVÁ, moderátorka
--------------------
Dnes cestujeme ve vysílání Českého rozhlasu 2 - Praha s Tomášem Cikánem. Vybrali jsme si Thajsko. Pěkný poslech vám všem.
Zuzana BUREŠOVÁ, moderátorka
--------------------
V uplynulém roce navštívilo Thajsko 20 milionů turistů. No a Čechů 21 tisíc. Je to opravdu velice populární oblíbená destinace. Povězte mi, která místa jsou turisticky taková nejatraktivnější právě v Thajsku?
Tomáš CIKÁN, cestovatel
--------------------
Tak je otázka, jestli nejatraktivnější pro českého turistu či pro turistu asijského. Z těch 20 milionů turistů, které loni navštívilo Thajsko, bylo přibližně 30 % turistů z Číny. Je to velice zajímavé. Čínští turisté směřují na Thajsko v posledních 5 letech, kdy byl podepsán bezvízový styk a jedná se o víceméně spíše prodloužené víkendy jaké my známe tady z Evropy. Čínští turisté nalétávají ve velkých počtech, organizované skupiny do Bangkoku, popřípadě do letoviska Patay. Jedná se o nákupní turistiku, o krátké povyražení. Kdybych měl mluvit o turistech z Evropy, tak evropští turisté vloni udělali téměř 6 milionů turistů. Takové paradox číslo jedna jsou turisté z Ruské federace, které poprvé překonali Němce a Brity, kteří dřív v počtu číslech byli na prvním místě. A kam směřují? Evropští turisté jsou jiní než asijští, jsou rozděleni přibližně na dvě třetiny koupacích turistů, kteří navštěvují letoviska, popřípadě ostrovy a jedna třetina turistů, kteří směřují za poznáním. A poznání. Asi nejznámějším poznávacím okruhem je takzvaný Velký okruh severním Thajskem, kdy z hlavního města Bangkoku turisté vyrážejí vlastně po stopách historie osídlování Thajska směrem na sever do 900 kilometrů vzdáleného hraničního města Mae Sai.
Zuzana BUREŠOVÁ, moderátorka
--------------------
Jak to tam vypadá?
Tomáš CIKÁN, cestovatel
--------------------
Víte, Thajci je vlastně národ, který přišel do jižní Číny. Na území Thajska žili před 1200 lety Kmérové a Thajové, což je jihočínský národ. Přišel v 9. století do Mae Sai, kde založil první sídelní město, postupně pokračoval přes Čang Rai, Čiang Maj, Lampang, Sukhothai až do dnešního Bangkoku a vždycky přibližně po 150 letech se posunovali jižněji a jižněji. Jak to vypadá? Vlastně Bangkok, lež zní fascinujícím dojmem královský palác, nádherné stavby, Bangkok je město velice mladé. Bangkok byl založen až po zničení Ayuthayské říše roku 1767, takže Bangkok vlastně slavil dvě stě asi čtyřicet let, poměrně velice mladé město. Ale chcete-li poznat historii, musí se právě na ten sever a teď se nám opět klienti dělí, turisté se nám dělí na to, jestli chceme poznávat historie, anebo jestli chceme poznávat přírodu. Takže jestliže chceme poznávat přírodu, Thajsko má neuvěřitelné množství, více jak 100 národních parků a přírodních rezervací, takže Thajsko nabízí z hlediska flory a fauny velice rozmanité věci. Velice populární jsou například sloní vesnice, sloní farmy, kde se pěstují, hloupé slovo pěstují, vlastně ti sloni tam žijí a vychovávají se k práci v lese například. Každý slon má svého mahuta, čili svého řidiče, který vlastně s ním žije od malička, jsou v dokonalé symbióze, žijí spolu desítky a desítky let. A stává se tam z nich nerozlučná dvojice. Velice zajímavé jsou vlastně národní parky, kde je několik desítek kusů divokých tygrů, ale naproti tomu najdeme například buddhistické chrámy, kde žijí divocí, ne už divocí, ale samozřejmě zkrotcí tygři, kteří jsou tam něco jako kočky nebo psi a jsou turistickou atrakcí.
Zuzana BUREŠOVÁ, moderátorka
--------------------
No a čeští turisté, zajímá je spíš to potápění, to koupání, anebo obdivují i památky Thajska?
Tomáš CIKÁN, cestovatel
--------------------
Opět budu dělit české turisty stejně jako všechny ostatní. Přibližně jedna třetina českých turistů cestuje organizovaně s cestováními kancelářemi. Tito lidé jedou ponejvíce do plážových letovisek a na ostrovy za relaxem a za odpočinkem. Individuální turisté, kterých potkávám opravdu tisíce po Thajsku, jsou většinou mladí lidé s batůžkem, kteří se vydají na měsíc, na dva a ti kombinují jak přírodu, jak národní parky, tak samozřejmě pobyt v letoviscích s nějakým koupáním, takže dá se říct, že Češi jsou velice rozmanití. Nemůžeme je zaškatulkovat, a to mě těší, to je strašně moc prima, protože musím říct, že v posledních letech především ze západní Evropy z tak turisticky vyspělých zemí jako je třeba Británie, se staly vyloženě koupáci. Tito lidé mizí z hor, mizí z turistických památek a míří spíše méně za koupáním a za velkým flámem.
Zuzana BUREŠOVÁ, moderátorka
--------------------
Když jste říkal, že naši baťůžkáři cestují do Thajska, je tam levné cestování, nemusíme se bát, už jste mluvil o tom, že lidé jsou tam milí, přátelští, jak to vypadá?
Tomáš CIKÁN, cestovatel
--------------------
Tak Thajsko patří mezi nejlevnější a nejbezpečnější turistické destinace světa. Budu-li opravdu študent, který je skromný a nenáročný, ubytuji se denně již od 2 amerických dolarů. Budu-li chtít skromně jíst, a mít snídani, oběd a večeři, potřebuji další 2 americké dolary. To znamená za 100 korun v takovém nejnižším základu můžu bydlet a jíst, což já musím říct, že já si nemyslím, že to nabízí Česká republika takto levňoučce. Samozřejmě jsou to počáteční ceny. Pro turistu střední třídy, který už chce prostě hotel, který bude mít klimatizaci, nejlevnější hotely s klimatizací načínají na 10 amerických dolarech a jídlo ve středně dobré restauraci začíná na 4 amerických dolarech, takže ty ceny jsou tak příznivé, že v málokteré zemi světa toto ještě je možná nalézt.
Zuzana BUREŠOVÁ, moderátorka
--------------------
Dá se tam cestovat třeba stopem, anebo je výhodnější pronajmout si auto?
Tomáš CIKÁN, cestovatel
--------------------
Tak ani jedna z těchto dvou druhů doprav není běžná. Autostop v Thajsku se nikdy nerozšířil. Pronájem auta také není nejvhodnější, protože se jedná o zemi s neuvěřitelným provozem a levostranným řízením. Musím říct, že jak ze Spojených států amerických většina turistů, kteří od /nesrozumitelné/ auto pronajímají, tak v Thajsku to opravdu není běžné a je to zase zásluhou nízké cenové hladiny, kdy ceny přeletů mezi jednotlivými částmi Thajska, řekněme si například, že cestuji z Thajska na severu do oblasti Zlatého trojúhelníku, a jedná se o vzdálenost 900 kilometrů, vracím-li se pak přes Bangkok do jižního Thajska, je to z Bangkoku do jižního Thajska dalších 1100 kilometrů, takže ta vzdálenost od severu na jih je přibližně 2100 kilometrů a délku a ceny letů u lowcostů začínají na 500 až 800 korun za letenku. To samé je velice výhodné cestování nočními trajekty či nočními autobusy, kde cena jízdenky za tento devítisetkilometrový dvanáctihodinový přejezd se pohybuje mezi 200 až 300 korunami. Takže veřejná doprava totálně vítězí.
Zuzana BUREŠOVÁ, moderátorka
--------------------
No a povězte mi, mluvil jste o tom, že tam máte domeček v Thajsku. Jak vy jste si zvykl na to řízení vlevo?
Tomáš CIKÁN, cestovatel
--------------------
Vzhledem k tomu, že relativně cestuji, tak jsem si zvykl. I tak na delší trasy radši využívám veřejné dopravy než jezdit takto. Jinak ty reality, tady zajímavá věc, protože v poslední době v Thajsku stále víc a víc Čechů se usazuje. Realitní boom, který tam nastal, pohltil i mnohé české turisty. I když je otázka, jestli slovo turisty. A dle evidence, tam se eviduje podle národností, jejich statistického úřadu v tuto chvíli více jak 700 Čechů vlastní nemovitost v Thajsku.
Zuzana BUREŠOVÁ, moderátorka
--------------------
To je zajímavé. Naším hostem, hostem ve vysílání Českého rozhlasu 2 Praha je cestovatel Tomáš Cikán. Dnes jsme si vybrali Thajsko.
Zuzana BUREŠOVÁ, moderátorka
--------------------
Tsunami, to je slovo, které velice silně patří právě Thajsku. Stalo se to 26.prosince roku 2004. Pamatujete si přesně na ten den?
Tomáš CIKÁN, cestovatel
--------------------
Já si na ten den pamatuji úplně dokonale, jelikož mně volala má kamarádka, byla na ostrově Pipy v jižním Thajsku a volala velice zmateně. Tomáši, pošli helikoptéru, jsou tady mrtví. Já jsem vůbec nevěděl, co se děje. Během pěti minut, když jsem jí volal nazpátek, už mobilní síť nefungovala. Co na to říct. Byla to velká světová tragédie. V Thajsku v tu dobu zahynulo téměř 5,5 tisíce lidí. Už jsem říkal, Thajsko je poměrně moderní, průmyslová, rychle se rozvíjející a částečně i bohatá země a v roce 2004 se to přesně podle toho projevilo, kdy vlastně Thajsko jako jediná z těch postižených zemí nežádala o žádnou zahraniční pomoc. Většinu vyřešila z vlastních zdrojů a mohu říct, že stopy po tsunami byly zameteny, řeknu to takhle kulantně, velice rychle. Já jsem byl v Thajsku v lednu, asi měsíc poté, ty první katastrofální věci byly rychle odklizeny a takové věci jako zbourané stavby, nebo poškozené hotely, vše bylo do dalších Vánoc opraveno a hotovo. Takže Thajsko se s tsunami vypořádalo velice rychle, excelentně a mohu říct, že stopy dnes po těch 6 letech jsou nulové, nevídané, žádné.
Zuzana BUREŠOVÁ, moderátorka
--------------------
Chtěla jsem se zeptat na jednu záležitost, která mě hodně zajímá. Jakou roli v životě obyčejných Thajců hraje královská rodina, vůbec samotný král?
Tomáš CIKÁN, cestovatel
--------------------
Významnou, velice významnou. Thajsko je vlastně konstituční monarchií, kdy král teoreticky zasahuje pouze v případě vážnějších věcí. Řekněme si však upřímně, že král, který se narodil roku 1927, takže letos v prosinci mu bude již 83 let, je to nejdéle vládnoucí monarcha světa, pro zajímavost. Na trůn nastupoval v roce 1946, takže opět se bavíme o tom, že vládne 46 let, takže pan král bohužel, bohužel už je postarší a v tuto chvíli přenechává řízení země samozřejmě parlamentu, vládě. Král je svatý, nedotknutelný a musím říct, že Thajci jako takoví svého krále milují. To naši páni prezidenti, nejenom u nás, ale v celé Evropě můžou tiše závidět a myslím si, že taková láska a úcta k vedoucímu představiteli státu je v Evropě téměř nemyslitelná.
Zuzana BUREŠOVÁ, moderátorka
--------------------
Dokonce na narozeniny pana krále, thajského krále, je snad 4. prosince i státní svátek.
Tomáš CIKÁN, cestovatel
--------------------
Ano, je to jeden z mnoha státních svátků, Thajsko je známé mnohými státními svátky, ale co je zajímavější, jsou například Silvestry. V Thajsku se zcela regulérně slaví třikrát Nový rok. Za prvé je to kalendářní, který byl přijat Organizací spojených národů a který byl teda určen mezi 31. prosincem až 1. lednem. Druhý nejvýznamnější svátek Nového roka je Čínský nový rok, který se nám průběžně mění. Je to na přelomu ledna a února. A třetí nejvýznamnější je Thajský nový rok, což je 14. až 15. leden, takzvaný Sonkrang, což je svátek vody, slaví se, stříká se, užívají si Thajci, země je paralyzována, nikdo nepracuje. Celých 65 Thajců šílí, slaví.
Zuzana BUREŠOVÁ, moderátorka
--------------------
Taky jste šílel v Thajsku, když byly tyto svátky?
Tomáš CIKÁN, cestovatel
--------------------
Přiznám se, že byly roky, kdy jsem tam jezdil rád. V posledních letech tam už radši nejezdím na tyto oslavy, protože já mám rád, když všechno funguje a když prostě pořádek jak má být a přeci jenom v tomto období Thajci čím dál více se naučili cestovat, užívat si života, jak ta země bohatne, tak lidé se začínají užívat všech takových těch světských radovánek a opravdu ta země je na týden paralyzována, zásobování, všechno. Nemyslím to ve zlém, myslím to tím, že ti lidi si opravdu užívají a řekněme, i když člověk míří někam do oblastí z ostrovů, pláží a tak dále, tak ty pláže jsou přeplněné prostě statisíci Thajci, takže jasná otázka. V tuto chvíli já už raději necestuji.
Zuzana BUREŠOVÁ, moderátorka
--------------------
Buddhismus také pomáhá v jejich životě?
Tomáš CIKÁN, cestovatel
--------------------
Absolutně. Je neuvěřitelné, jak v těchto zemích jihovýchodní Asie, jako je především tedy Thajsko či Barma, je buddhismus zakořeněn absolutně nenásilnou formou. Pro lidi je to opravdu základ života, který je v nich a zřejmě bysme se měli hodně poučit u nás v Evropě.
Zuzana BUREŠOVÁ, moderátorka
--------------------
A tímto můžeme ukončit náš rozhovor. Dnes jsme s cestovatelem Tomášem Cikánem strávili krásnou půlhodinu v Thajsku. Já vám děkuji za návštěvu ve studiu. Přeji hezký den. Na shledanou.
Tomáš CIKÁN, cestovatel
--------------------
Děkuji, krásný den.


Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je NEWTON Media, s.r.o. Texty neprocházejí korekturou.

autor: zbu
Spustit audio