Jak to vidí (CESTOVATELSKÉ) ... ITÁLIE - 23.8.

23. srpen 2010

Pondělní cestovatelské Jak to vidí nás zavedlo do Itálie, a to s prozatimním ředitelem ČRo Peterem Duhanem. Po 24 hodinách, u pátečního pořadu až v pondělí, zde najdete needitované a neautorizované přepisy půlhodinových talkshow našich hostů. Tento pořad ZDE na také najdete ve zvukové podobě. (Pozn. Po dobu letních měsíců, tedy od července do srpna 2010, s pořadem cestujeme, a to do všech koutů naší Země. Pořady najdete s titulkem Jak to vidí ... (CESTOVATELSKÉ).)


Zuzana BUREŠOVÁ, moderátorka
--------------------
Příjemné dopoledne vám všem dnes přeje Zuzana Burešová. O své cestovatelské zážitky se dnes společně s námi přišel podělit prozatímní ředitel Českého rozhlasu Peter Duhan. Vítám vás tady, pěkný den.
Peter DUHAN, prozatímní ředitel Českého rozhlasu
--------------------
Děkuji za přivítání, jsem rád, že jsem právě na Praze.
Zuzana BUREŠOVÁ, moderátorka
--------------------
Tak to jste mi nahrál na moji otázku. Kdybychom se teď porozhlédli po naší planetě, kde byste se dnes ráno rád probudil? Kdybyste si mohl vybrat místo, které je vašemu srdci nejbližší.
Peter DUHAN, prozatímní ředitel Českého rozhlasu
--------------------
To je tedy skutečně těžká otázka. Ale musím zavzpomínat, vybavit si všechny ty zážitky. Víte, já jsem strašně věrný Itálii. Někde v Itálii u moře.
Zuzana BUREŠOVÁ, moderátorka
--------------------
Jak dlouho tam jezdíte?
Peter DUHAN, prozatímní ředitel Českého rozhlasu
--------------------
Do Itálie jezdím, vlastně letos jsem tam byl pošesté nebo posedmé, neumím to spočíst, no tak samozřejmě jezdit jsem začal do Itálie, když kluci trošku povyrostli, mohli jsme je nabrat do auta, protože jezdíme pouze autem. My nelétáme, i velké vzdálenosti, to znamená 1500, 1800 kilometrů všechno jezdíme v autě. A poprvé jsem v Itálii byl, poprvé jsem v Itálii byl služebně v roce 92 nějak na jaře a poté dovolená první v Itálii byla v roce 95.
Zuzana BUREŠOVÁ, moderátorka
--------------------
Itálie, to je široký pojem. Máte tam někde oblast, která je vám velice blízká i vaší rodině?
Peter DUHAN, prozatímní ředitel Českého rozhlasu
--------------------
Já jsem si právě předtím, než jsme si sedli do studia, tak jsem si uvědomil, že Itálie je bohem obdařená krajina, země, protože má všechno. Má nádherné hory, má nádherné roviny a má nádherné moře. Ze všech stran ji omývá moře. Takže Itálii sjezdit všude, kde jste, všude jsou nádherné zážitky. Já jsem koneckonců začal severem, kde jsem začal Ligurií, což je nádherná země nebo část Itálie, teďka jsem se nějak dověděl, že Ligurie dokonce je momentálně vyhodnocována jako jedno z nejprestižnějších dovolenkových míst. Samozřejmě je zajímavé Toskánsko, ale já jsem si zamiloval jih Itálie. Zvláště ten drsný, teplý, suchý jih, nevím proč, ale byli jsme z jedné strany, to znamená v Kalábrii a z druhé strany, to znamená z jadranské strany, byli jsme v Apulii a jezdíme tam ..., no, pětkrát jsem už byl na jihu Itálie.
Zuzana BUREŠOVÁ, moderátorka
--------------------
Když už jedete s rodinou, ta dovolená je pro vás ta aktivní, anebo raději u moře, pod slunečníkem, poslouchat šumění vln?
Peter DUHAN, prozatímní ředitel Českého rozhlasu
--------------------
To je nesmírně složité. To je otázka kompromisu, protože moje manželka je spíše cestovatelka velice aktivní a já jsem, nedá se říct, že úplně pasivní, že bych si lehnul pod slunečník a dva týdny teďka prostě relaxoval na písku a díval se na moře, ale já mám trošku jinou představu o cestování, dovolenkovém cestování zvláště. Já nejsem člověk, který by se honil po památkách, ráno přišel do Verony a v noci se vrátil. Nemám to rád. Já mám rád jedno město, jedno místo, které si chci nějakým způsobem osvojit. Nemusí to být věhlasné středisko, nemusí tam být moc památek, ale musí to být něco rázovité, něco typické a letos, když už se ptáte, letos jsem si objevil malé městečko Rodi Garganico a tam jsme, protože to bylo nedaleko od pláže, kde jsme bydleli, rovnou na pláži jsme bydleli, bylo to takové zajímavé středisko dovolenkové, tak jsme vyjížděli vždycky na večeři a já miluji vlastně ..., já nemusím ani chodit, chodit někdy samozřejmě taky, ale prostě sednout si někde do těch předzahrádek, dát si kávu, dát si pivo, dát si minerálku, dát si zmrzlinu a jenom se dívat na procházející lidi, to je prostě obrovský zážitek. Snažím se to město nějak pochopit. Rodi Garganico, to bylo, to je staré město snad 500, 600 let, krásné uličky, krásné památky, ale takové památky, takové typické pro tu zemi, pro ten spíše ten obyčejný lid. Žádné velké paláce. Nicméně s obrovskou atmosférou, s obrovsky šťastnými lidmi, protože to já na jižní Itálii zvláště miluju, že ti lidé jsou ..., oni se smějí, oni zpívají, oni tančí. Začne zpívat jeden Ital, za chvíli zpívá 20 Italů, začnou tancovat 2 Italové a za chvíli jich tancuje 50. Prostě je to naprosto běžné. To jsem zažíval na pláži. Je to úžasný pocit. My jsme trošku jiní. Takže byl to takový, takový malý zázrak.
Zuzana BUREŠOVÁ, moderátorka
--------------------
No, a můžeme si už za chvíli povídat třeba o italské kuchyni, která je blízká ...
Peter DUHAN, prozatímní ředitel Českého rozhlasu
--------------------
Velice rád.
Zuzana BUREŠOVÁ, moderátorka
--------------------
... mnohým z nás. No, a teď už ale písnička Chlupatý kaktus ve vysílání Českého rozhlasu 2 Praha.
Zuzana BUREŠOVÁ, moderátorka
--------------------
S Peterem Duhanem, který je prozatímní ředitel Českého rozhlasu, si povídáme o Itálii, což je oblíbené místo mého dnešního hosta. My už jsme naznačili to, že bychom měli mluvit o italské kuchyni, ta je známá tím, že obsahuje hodně mořských plodů, těstovin. To nám je velice blízké. Není to těžké jídlo. Jaký vy máte vztah právě k italské kuchyni?
Peter DUHAN, prozatímní ředitel Českého rozhlasu
--------------------
No, já bych ... Takhle, budeme se držet toho jihu a jižní Itálie. To znamená v tomto případě Apulie nebo Kalábrie. To je jedno, ta kuchyně je víceméně stejná, některé ty oblasti, některé ty regiony mají, řekněme, rázovitější, typičtější, ale v zásadě je stejná. Ona ta jihoitalská kuchyně není tak sofistikovaná jak třeba Toskánsko, anebo vůbec na severu Itálie, anebo v Římě. Ona je mnohem prostší. Jednodušší, vaří se tam pouze z čerstvých surovin, je to dáno i tím, že tam je strašně teplo, jsou tam vysoké vedra a to jídlo se musí uvařit a sníst, protože pak by podlehlo zkáze. Co je nádherné na tom jídle, že se připravuje, připravujou se jídla na grilu, připravujou se, to znamená veškerá masa, skopové maso, jehněčí maso, vepřové, telecí se tam nosí a samozřejmě hovězí maso z bejčka, ne kráva, která dojí mléčko, ale je to masíčko z bejčka. Jak říkám na grilu. Pokud jde o těstoviny, to je bezpočet způsobů. V zásadě ale nutno říct, že ty těstoviny nejsou sušené, ale jsou čerstvé. Připravujou se velmi jednoduchým a prostým způsobem, čerstvé rajčátka.
Zuzana BUREŠOVÁ, moderátorka
--------------------
Pomodoro, to si pamatuju.
Peter DUHAN, prozatímní ředitel Českého rozhlasu
--------------------
Pomodoro, ano pomodoro, hříbky tam mohou nějaké být a samozřejmě jejich neuvěřitelná slanina, která dává každému jídlu i těm těstovinám dává takovou typickou zvláštní významnou slanou chuť a to je ta jejich panchetta. A od těch slanin samozřejmě v Itálii bezpočet, ale panchetta, to je něco, co dobré italské kuchyni nesmí chybět. Je tam méně polévek, i když polévky samozřejmě taky, ale podstatně méně. Je to oběd nebo večer ..., moment, to bych chtěl říct, Italové se zvláštním způsobem stravují, protože pro ně ráno stačí nějaká brioška nebo nějaký croissant, který je tam velice oblíbený a nějaké kapučinko a to je všechno. Oběd, ten začíná kolem druhé hodiny, je to několik chodů samozřejmě, je to jejich pasta, to znamená ten předkrm /nesrozumitelné/ takzvané /nesrozumitelné/, mohou to být těstoviny, mohou to být mořské plody a pak je hlavní chod, to je obyčejně to masíčko, to je prostě ten gril. Ale speciálně skutečně na grilu se všechno upravuje. Jiné způsoby jako řízky nebo takovéhle věci vůbec tam nenajdete. No, a pochopitelně na závěr se dává něco sladké, dolce a ovoce. Italové stolují velmi dlouho, oběd a velkých partiích. Prostě málokdy najdete, že by Ital seděl sám v restauraci, někam spěchal, díval se na hodinky a prostě do sebe to ládoval, jak bývá zvykem u nás. Jsou to velké partie, velké mísy jídla, samozřejmě tím pádem je tam všeobecné veselí, pije se dobré víno. Pokud jde o jih Itálie, je zajímavé, že tam se značkové jídlo, samozřejmě najdete tam i značkové a dobré víno, ale každá restaurace, taková ta lepší restaurace, ani ne lepší, kvalitnější, tam se vůbec nepočítá s tím, že musíte mít restauraci nějak luxusně zařízenou, tam se skutečně jde jenom podle jídelního lístku a jde potom, jaký věhlas má, jakého kuchaře má ta restaurace. A obyčejně každá restaurace, k tomu jsem se chtěl dostat, každá restaurace má vlastní víno /nesrozumitelné/, jak oni tomu říkají. Je to víno samozřejmě, které nenajdete v obchodě, je to víno trošku jakoby robustní, takové ale neuvěřitelně plné chuti a to patří samozřejmě také k obědu. Ale chci zdůraznit, všechno se dělá z čerstvých těstovin, a proto je ta strava jejich neuvěřitelně chutná. Dobrá restaurace se pozná podle toho, že nemá moc jídel na jídelním lístku, že jich má spíše méně, ale nesmírně kvalitních. Číšník je člověk, který je znalcem, vyzná se samozřejmě v jídle, které je tam připravováno, umí přesně popsat, co se tam bude dávat, jak se to bude připravovat a umí doporučit také pak kvalitní víno nebo něco sladkého k tomu.
Zuzana BUREŠOVÁ, moderátorka
--------------------
Vy mluvíte velice zasvěceně. Tak předpokládám, že budete gurmán. Vozíte si z Itálie nějaké koření, nějaké přísady do kuchyně?
Peter DUHAN, prozatímní ředitel Českého rozhlasu
--------------------
Já jsem si donesl teďka ... No, když jsem zmiňoval to víno, musím se k tomu vrátit, že jo, je přímo z domu jako, tak přímo z domu na jihu Itálie je i olivový olej. To znamená ne ten značkový, který dostanete v Praze, já nevím, v italské prodejně nějaké za 300, 400, 360 nebo 420 korun. Je to olej připravovaný přímo tedy v tom domě nebo na tom hospodářství a každý ten olej od hospodářství k hospodářství se liší trošičku mírně jakoby chutí. Já jsem si z Itálie dovezl teďka pětilitrový kanystr právě toho oleje, protože víte co, olivový olej, to je skutečně zázrak. Mně stačí bílej chléb, já si ho pokapám olejem, dám trošku soli, nějaká rajčátka a je to skvělé, že skutečně ten olej je výborný. Takže jsme si donesl olej a donesl jsem si sušené rajčata. Sušené rajčata, to je naprostý zázrak, to v naší kuchyni chybí. Když dáte sušené rajčátko do nejenom těstovin, ale když připravujete, já nevím, maso na šťávě nebo takhle a dáte tam několik kousků těch sušených rajčat, tak to jídlo dostane nebo ta šťáva a maso dostane úplně jinou chuť. Když jsem u těch rajčat, ono těžko se vyznat v rajčatech v Itálii, zejména v jižní, protože oni mají snad 25 druhů rajčat. Takže oni vědí, že já nevím, k masu se dávají tyhle ty, do těstovin tyhle ty, jsou to samozřejmě rajčata s plnou chutí, nádhernou chutí, nedají se vůbec srovnat s tím, co dostat u nás v supermarketech, protože tam je nutné si uvědomit, že to jsou rajčata belgická nebo já nevím, holandská, jsou to rajčata většinou ze skleníků, anebo z velkých plantáží a žel bohu, ta plná chuť rajčat, ta sladkokyselá, to nedosáhnete.
Zuzana BUREŠOVÁ, moderátorka
--------------------
Umíte uvařit nějaké typické italské jídlo?
Peter DUHAN, prozatímní ředitel Českého rozhlasu
--------------------
Umím uvařit typické italské jídlo, i když jsem si naběh teďka, protože já mám neuvěřitelně rád, právě proto, že je to velice rychlé a velice chutné, mám rád takzvanou scaloppinu, to je telecí masíčko, které se upravuje. Nasolí se, okoření, dá se z jedné straně z druhé strany do mouky, dá se na olivový olej, osmaží se, minutu z jedné strany, minutu z druhé strany a pak do toho výpečku dáte buď víno nebo citron nebo vývar. Můžete to také pak zkombinovat, já nevím, s těma rajčatama, anebo já nevím, s hříbkama. Je to v podstatě hotovo, za 10 minut máte kompletní kvalitní oběd. A jsem si naběh na jihu, protože první nebo druhý den jsme byli na večeři a říkám scaloppinu. A on mi říká: "To si jděte objednat do Milána. My takové nevedem." Tak to je například ten rozdíl mezi stravou severoitalskou, ale nicméně dostat tam i tu scaloppinu a je výborná.
Zuzana BUREŠOVÁ, moderátorka
--------------------
Už je čas s Petrem Duhanem opustit Itálii, kde se nám velmi líbilo. Kolik cest plánujete do roka? Určitě jsou to nejenom tedy soukromé cesty, ale služební. Když to spočítáme, kde jste všude letos byl?
Peter DUHAN, prozatímní ředitel Českého rozhlasu
--------------------
No, letos byl docela bohatý na cesty. Musím to spočítat. V zimě, v únoru jsem byl v Kanadě ...
Zuzana BUREŠOVÁ, moderátorka
--------------------
Ve Vancouveru na olympiádě.
Peter DUHAN, prozatímní ředitel Českého rozhlasu
--------------------
... to byla olympiáda. Jako mediální partneři, tak jsme se tam nějakým způsobem objevili. Nicméně Kanada, západní Kanada je nesmírně krásná. Vancouver je jedno z nejhezčích měst, jaké jsem kdy viděl. Ne nadarmo se říká, že Vancouver je snad proto, jak se tam žije, pro kvalitu života snad na třetím nebo čtvrtém místě v pořadí měst. Pak jsem byl v Německu, ale to byly služební cesty. Německo znám velice dobře i německou kuchyni samozřejmě. Byl jsem v Ázerbájdžánu ...
Zuzana BUREŠOVÁ, moderátorka
--------------------
Co jste tam dělal, v Ázerbájdžánu?
Peter DUHAN, prozatímní ředitel Českého rozhlasu
--------------------
... což bylo pro mě nesmírně zajímavé. Bylo tam zasedání EBU a výroční zasedání EBU, takže jsem se takhle dostal do Ázerbájdžánu. Je nesmírně zajímavé, že já mám ... Samozřejmě když jsem se dověděl, že jedu do Ázerbájdžánu, tak jsem si řekl ježiš marja, Ázerbájdžán, co to bude, to prostě postsovětská republika, to bude zanedbané, to bude strašné. A jeden můj známý mi řekl: "Budeš nesmírně překvapen, je to nádherné město, zajímavá země a skutečně, Baku je jedno výstavní město dneska dá se říci, žijí tam nesmírně krásní, vzdělaní a zapálení lidé, zapálení pro svoji samostatnost, nesmírně si toho cení, že po mnoha mnoha letech získali samostatnost. Je to bohatá země, je vidět, že tam, kde kopnete, pardon, nekopnete krompáčem, tam vyrazí plyn, anebo ropa. Je to cítit. Jsou tam bulváry a někdy máte skutečně pocit, že se nacházíte v Paříži nebo v Miláně, značkové obchody, neuvěřitelně kulturně oblečení lidé. Nenašel jsem tam ..., samozřejmě nebyl jsem tam dlouho, byl jsem tam 5 dnů, nenašel jsem tam nějaký výrazný znak bídy. Velmi zajímavé, mile mě to překvapilo. Baku, jak je známo, je na břehu Kaspického moře. O Kaspickém moři jsme také slyšeli, že vysychá a že je příšerné. Naopak, bylo to překrásné, bylo to nádherné. Nevím, jak je dál samozřejmě ve vnitrozemí, anebo dál prostě na jiném břehu Kaspického moře. Ale pokud jde o to Baku, tak jsem byl skutečně nesmírně mile překvapen a věřte mi, že nebýt toho, že Baku je tak daleko, tak bych tam rozhodně ještě vycestoval i kvůli tomu, že jsou tam nesmírně zajímavé gastronomické speciality, byť jsou kavkazské a ne se vším souhlasím a mé chuťové kanálky si ne na všechno mohly zvyknout, ale v zásadě některé věci byly výjimečně dobré a výjimečně kvalitní. Mimochodem taky se tam vaří pouze z čerstvých surovin.
Zuzana BUREŠOVÁ, moderátorka
--------------------
Tak jsme to vzali letem světem. Ale nejblíž to přece jenom máte na Slovensko. Vy původem pocházíte ze Slovenska. Jak často se tam dostanete?
Peter DUHAN, prozatímní ředitel Českého rozhlasu
--------------------
No, teďka už podstatně méně. Co mi umřela maminka, tak už prostě není ten pravý důvod navštěvovat Bratislavu a Slovensko. Nicméně dvakrát třikrát do roka na Slovensko zajedu, ale žel bohu zajedu jenom do Bratislavy a bezprostředního okolí. Do hor někdy chodíme, ale to je jednou za dva za tři roky, zejména tedy do Vysokých Tater. Je mi to líto, ale je to tak.
Zuzana BUREŠOVÁ, moderátorka
--------------------
Máte svůj, to už je moje poslední otázka, máte svůj nějaký cestovatelský sen, co byste si ještě rád splnil, kam byste se rád podíval?
Peter DUHAN, prozatímní ředitel Českého rozhlasu
--------------------
Víte, já vždycky s jakýmsi obdivem naslouchám lidem, kteří mluví o Asii, o kteří mluví o Tichomoří a nevím, já jsem Evropan, já se cítím dobře v Evropě, ale tím nechci říct, že bych nechtěl vidět například, když říkáte cestovatelský sen, že bych nechtěl vidět Austrálii. To je můj cestovatelský sen.
Zuzana BUREŠOVÁ, moderátorka
--------------------
Tam jsem byla.
Peter DUHAN, prozatímní ředitel Českého rozhlasu
--------------------
A můžete doporučit?
Zuzana BUREŠOVÁ, moderátorka
--------------------
A můžu jedině doporučit. Ale je to hrozně daleko. 24 hodin letu a to je opravdu, někdy se zdá, opravdu smrtící.
Peter DUHAN, prozatímní ředitel Českého rozhlasu
--------------------
Tak to je smrtící.
Zuzana BUREŠOVÁ, moderátorka
--------------------
To je opravdu smrtící. Ale tím nebudeme rozhodně končit, abychom neodradili žádného cestovatele, protože ta návštěva Austrálie, Nového Zélandu, Tasmánie opravdu stojí zato. Jsem ráda, že jste přišel. Naším hostem byl prozatímní ředitel Českého rozhlasu Peter Duhan. Mějte se pěkně a zase někdy příště u cestování na slyšenou.
Peter DUHAN, prozatímní ředitel Českého rozhlasu
--------------------
Děkuji za pozvání.


Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je NEWTON Media, s.r.o. Texty neprocházejí korekturou.

autor: zbu
Spustit audio