Jak těžký je hod kládou? Nejde o vzdálenost, ale o přesnost

Ve Skotsku je hod kládou považován za královskou disciplínu. Tato klání bývají vrcholem všech skotských her. Hod kládou je sport, který je starý jako skotská klanová společnost a z vítězů klání se stávali v minulosti strážci náčelníka klanu. Jaká jsou pravidla této soutěže a jak moc těžký sport to je?

Na začátku hry kláda, vážící 80 kilogramů a měřící 6 metrů, trčí kolmo vzhůru a sportovec v kostkované sukni stojí na místě. Poté kládu zvedá a rozběhne se a po několika desítkách uběhnutých metrů hází vší silou před sebe. Kláda se několikrát otočí kolem své osy a dopadne na trávník.

Rovnováha a přesnost

Stephen King je několikanásobným mistrem světa a živí se tímto sportem téměř 35 let. „Čtyři, pět pomocníků kládu postaví do svislé polohy. Ty ji uchopíš za ten tenčí konec a zvedneš. A pak se rozběhneš a v pravou chvíli kládu vyhodíš dopředu a vzhůru,“ popisuje King, jak se kládou hází a dodává, že se musí dávat velký pozor na rovnováhu.

Skotská delikatesa u níž nechcete znát všechny suroviny. Bát se polknout haggis ale nemusíte

Ladislav Hemrlík, Jakub Schmidt a David Silber si pochutnávají na haggisu

Orlické hory patří do oblasti, které se dříve říkalo Sudety, což vychází z keltského pojmenování pro Pohoří kanců. V Orlických horách měl svá panství skotský šlechtic a kdo ví, zdali členové občanského sdružení Clan Orlických horalů nejsou jeho potomky.

Podle Kinga jde při hodu především o techniku. Nesoutěží se v délce hodu či jak daleko soutěžící doběhne, ale daleko důležitější je přesnost. „Musí dopadnout přímo před tebe, jako by ukazovala na ciferníku pravé poledne,“ vysvětluje King podstatu soutěže. Kdo chce uspět, musí mít podle něj také přirozeně statnou postavu.

Je to společenská událost. Sejdou se sousedi a známí, přijedou lidé z okolí i z daleka. Je to velká zábava.
Stephen King o skotských sportovních kláních

Martin žije ve skotském městečku Inveraray 10 let. Figuru na hod kládou má, i přesto mu to moc nejde. „Postavu na to mám, lidi mě k tomu lákají, ale zatím si nevěřím. Musíte si tu velkou kládu dát do rovnováhy, aby vám nepadala na stranu, a pak ji vší silou převrhnout, aby se otočila kolem své osy aspoň jedenkrát. Je to o síle i o zručnosti, není to nic jednoduchého,“ popisuje Martin své zkušenosti.

Vítěz v silových disciplínách se podle tradice stává osobním strážcem náčelníka klanu.

Skotské hry

Silácké disciplíny, jako hod kládou, jsou většinou trojkombinací, kde se soutěží ještě v přetahování lanem nebo hodu desetikilogramovým kladivem či kamenem.

Skotských her se ale účastní i ženy a děti – poměřují se v tradičním tanci či hře na dudy, kdy se soutěží v přesném provedení i dalších dudáckých disciplínách. Dudy jsou prý slyšet při soutěžích po celém okolí.

Tradice skotských her vznikla pravděpodobně na platformě soutěží mezi skotskými klany. Klany chtěly zjistit, kdo hraje nejlépe na dudy, aby se stal hlavním dudákem, a také, kdo je ze všech nejsilnější, ten se poté stával osobním strážcem. První zmínky o skotských slavnostech jsou z 11. století.

autoři: Jaromír Marek , kpk
Spustit audio