Jak si užít zimu? Alena Zárybnická přibližuje nový seriál Skialpem to začalo

11. listopad 2017

Skialpem to začalo. Tak se jmenuje nový sportovní čtyřdílný seriál s meteoroložkou Alenou Zárybnickou o nejstarším způsobu lyžování – skialpinismu. Ten má mimo jiné pomoci handicapované sportovkyni Hance Doležalové. „Rozhodli jsme se řadou seriálu pomoci ji v tom, aby se po horách mohla dál hýbat,“ vysvětluje Alena Zárybnická.

Pomocí aplikace Pomáhej pohybem může kdokoliv projekt podpořit – stačí zaznamenat aktivitu do aplikace, to se promění v body, které se připíší na konto projektu. „Finanční obnos, který dostává podpořený projekt na účet, se vypočítá právě z těch bodů,“ vysvětluje.

Technický versus přírodní sníh

Listí až do Martina na stromech znamená dlouhou a tuhou zimu. Tak alespoň praví jedna z pranostik, hned další ale říká, že Martinský sníh brzy odvane jih. A tak Alena Zárybnícká doporučuje pranostiky chápat jako literárně ztvárněné pozorování přírody našimi předky a pokud jde o prognózy, tak spoléhat spíše na něco jiného.

Jak se postupně otepluje, tak přírodní sníh podle ní padá čím dál tím výše – hranice sněžení se posouvá do vyšších nadmořských výšek. A sněhové vločky se tvarují podle toho, v jaké vlhkosti, jak dlouhou dobu a při jakých teplotách setrvává.

Zato technický sníh je vůči vyšším teplotám odolnějším, také na něm žijeme trochu jinak, než na tom přírodním.

A jaký je hlavní úkol meteorologie dnes? „Stoprocentně úspěšná nebo dlouhodobá sezonní předpověď – takový úkol by nám dali laici,“ říká s tím, že meteorologie se obecně snaží zdokonalovat numerické modelování.

autoři: pst , prh
Spustit audio