Jak si pročistit organismus po vánočních hodech? Pavel Maurer doporučuje čekanku, kurkumu, ale také tuňáka

25. prosinec 2017
Glosa Pavla Maurera

Pomalu se k nám blíží nekompromisní „vánoční detox“! Pokud jste se trochu přejedli, máte plná bříška a špatné svědomí – nabízím unikátní čistící program a dobré rady na vytrávení, slehnutí, uvolnění a tak dále. Prostě, abyste se cítili zase dobře a ne přecpaně.

Pro období mezi svátky je ideální menu složené z takzvaných superpotravin:

Třeba čekanka – ovlivňuje střevní mikroflóru, usnadňuje zdravý průchod tráveniny zažívacím traktem, detoxikuje organismus a působí močopudně až projímavě.

Růžičková kapusta je vynikající zimní zelenina, která je stále k mání na farmářských trzích. Má vysoký obsah vlákniny, působí proti stresu, posiluje imunitu a má zásadní vliv na trávení.

Čtěte také

Špenát, kromě trochy železa, obsahuje vitamíny C, B1, B2, B3, B6, B9, karoteny, hořčík, draslík, měď a mangan, působí na krvetvorbu a alkalizuje organismus. Pomáhá od překyselení. Úžasný komponent pro vaši detoxikaci!

Exotická, leč dnes už všude dostupná je kurkuma. Má neocenitelné protizánětlivé účinky, podporuje trávení a působí proti plynatosti. Kurkuma je indický fenomén, ale dá se s ní ochutit téměř jakékoli jídlo.

Jednou z nejstarších léčivých bylin Evropy je rakytník. Obsahuje 25 krát více vitamínu C než pomeranč a má bio stimulační účinky, posiluje imunitu, detoxikuje tělo, podporuje tvorbu žluči a trávicích enzymů, léčí žaludeční vředy.

tuňák

Pokud i po štědrovečerní večeři máte stále chuť na nějaké ryby, doporučuji tuňáka neboli mořské tele. Obsahuje protirakovinový minerál selen, který se v jeho mase vyskytuje v unikátní formě. Detoxikuje organismus a má protizánětlivé a antioxidační účinky. Navíc je to velmi chutné a ceněné maso.

Dále je tu kokosový olej. Nepřepaluje se, takže při tepelné úpravě zachovává mnohem více živin než jiné oleje. Obsahuje velké množství antioxidantů, posiluje imunitu, vyživuje pokožku, zrychluje metabolismus.

A svůj povánoční čistící detox můžete nakonec spláchnout čajem zvaným matcha. Příznivě působí na žaludek, žlučník a trávení. Je nabitý antioxidanty, jež zrychlují metabolismus, posilují imunitu a detoxikují tělo. Dodává energii, zlepšuje náladu a schopnost soustředit se, uklidňuje a uvolňuje mysl.

To potřebujeme všichni a téměř pořád!

autor: Pavel Maurer
Spustit audio