Jak sehnat vhodnou paní na hlídání dítěte

4. listopad 2004
Vaše téma

Výchozí dotaz se nás ptal, jak si ověřit, že ta která paní je k vašemu dítěti vhodná. Odpověď bychom mohli shrnout následovně. Zeptejte se uchazečky na její motivaci. Proč to dělá, zda kromě přivýdělku má z kontaktu s dětmi také radost. Psycholožka Markéta Rokytová také radí, abyste zájemkyni položili několik kontrolních otázek. Jak bude řešit situaci, když dítě nechce spát, odmítá jíst, spadne a rozbije si koleno a tak podobně. Prostě radí, abyste při výběru byli pečliví.

Markéta Rokytová: Kdybych já byla v situaci, že bych potřebovala někoho shánět, někoho cizího ke svému dítěti, považovala bych za výhodu, pokud bych měla jistotu, že ta dotyčná paní na hlídání nebo slečna třeba má vystudovanou zdravotnickou školu nebo pedagogickou nebo něco, co by mi dávalo jistotu, že když by se s tím dítětem něco stalo, že ona si bude vědět rady.

Tolik tedy k výchozímu dotazu. Přicházely samozřejmě i ty další, které byly inspirovány tím, co jsme dnes vysílali.

Ano, Vladimíre, a to dokonce z řad mužů.

Dotaz posluchače: Dobrý den, já jsem se chtěl zeptat, jestli agentura na hlídání děti přijímá i muže. Děkuji, na shledanou.

Namátkou jsem obvolala asi 7 agentur, které zajišťují tuto službu, a tamní pracovníci mi řekli, že při výběru pracovníků upřednostňují především studentky středních a vysokých zdravotních škol, bývalé zdravotní sestry, důchodkyně nebo matky, kterým odrostly vlastní děti. Jedna pražská agentura zaměstnává i 2 muže pečovatele, avšak rodiče podle zkušeností zprostředkovatelů raději dávají přednost ženám. Ale jestliže muž, který má zájem o tuto práci, předloží stejně jako žena platný občanský průkaz, má čistý výpis z rejstříku trestů a ověřitelné reference ze svých předešlých pečovatelských zkušeností, tak také obstojí. Musí také splňovat speciální psychotesty. Ty agentury potom se nebrání zaměstnat i muže.

Dobrá, poslechneme si ještě další dotaz.

Dotaz posluchače: Tady posluchačka Monika z Liberce. Dobrý den. Chtěla bych k dnešnímu tématu chůvy se zeptat, proč jsou upřednostňovány dívky, které jsou svobodné, nemají vlastní dítě, protože naopak ty, které už jsou vdaný a mají závazky, tak mají vyšší zkušenosti s těma dětmi, proč to tak bývá v těch agenturách?

Podle sdělení agentur ale není rozhodující, kolik let má ta která uchazečka či uchazeč. Naopak, majitelé agentur preferují ženy středního a staršího věku. Jak potvrzuje pracovnice jedné pražské agentury Lucie Zejdová.

Lucie Zejdová: Samozřejmě některé slečny, které určitou zkušenost nemají, většinou studentky, pro ně je to výborná příležitost, jak si přivydělat ke studiu, ale tu zkušenost nemají, tak bohužel ji přijmout nemůžu.

Autorizovaným pořizovatelem elektronického přepisu pořadů Českého rozhlasu je ANOPRESS IT, a.s. Texty neprocházejí korekturou.

autor: ela
Spustit audio

Více z pořadu