Jak sehnat levné dřevo na stavbu domku

12. září 2002
Dobrá rada

Povodně zničily mnoho domů, stovky rodin přišly o střechu nad hlavou. Právě jim nabízí Lesy české republiky hmotnou výpomoc formou zlevněné dodávky dříví. O zlevněné dříví mohou zažádat občané i obce s poškozeným bytovým fondem.

Luňák: Kdo se rozhodne postavit celodřevěný dům, má možnost od našeho podniku získat 100 metrů krychlových surového dříví a jedná-li se o stavbu kombinovanou 15 metrů.

Tvrdí Karel Luňák z oblastního Inspektorátu lesů České republiky v Plzni. Vybrat si můžete mezi 3 způsoby dodávky.

Luňák: První je ten, že stavebník v lese dříví pokácí, přiblíží a vyrobí potřebné sortimenty, pak získá 1 metr krychlový za 1 korunu. Druhou možností je požádat firmu, která je dodavatelem Lesů ČR, zaplatit 500 Kč za jeden kubík a převzít potřebné množství vyrobeného dříví.

Vyrobené dříví jsou kmeny, odborně řečeno kulatina v kůře. Sami si ji odvezete na pilu, kde bude zpracována. Třetí možnost je nejpohodlnější.

Luňák: Stavebník si objedná výrobu celodřevěného domku u firmy, která má smlouvu s Lesy ČR, ta si sama vyrobí dříví koupené za 1 Kč a o rozdíl jeho ceny bude snížena konečná cena rodinného domku.

Průměrný celodřevěný domek, se stejným komfortem jako zděný, vyjde zhruba na milion korun. Za takto nakoupené dříví můžete ušetřit 200 až 300 tisíc korun, na stavbu využít povodňový příspěvek státu a úvěr se sníženými úroky.

autor: Jiří Šobr
Spustit audio

Více z pořadu