Jak se změní ceny brambor a obchodování s nimi po našem vstupu do EU

20. říjen 2003
Trendy

Brambory prý podraží. Může za to letošní nepříznivé počasí. Není to ale jediný strašák pěstitelů. Obávají se také změn po našem vstupu do unie. A ptají se, zda dokáží naše brambory prodávat i po květnu příštího roku. Pěstitelé se sjeli do Havlíčkova Brodu na 13. bramborářské dny. A samozřejmě přemýšlí o pozici českých brambor po našem vstupu do Evropy. Redaktor Milan Kopecký se na to ptal předsedy ústředního bramborářského svazu Františka Nováka.

František Novák: Z fytokaranténního hlediska nám nic nebrání tomu, abychom se stali rovnoprávným účastníkem jednotného evropského obchodu.

Naše brambory obdržely statut ekvivalence a Evropská unie je tedy uznává jako zdravotně v pořádku. Stačí tedy vstoupit na trh.

Ivan Fryčera: Všichni předpokládáme, že budeme součástí jednotného evropského trhu. Jestli uspějeme na tom evropském trhu, to je věc druhá, to je věc především kvality a ceny.

Podle Ivana Fryčery z Ministerstva zemědělství, bude pro naše zemědělce problém uspět na západoevropských trzích.

Ivan Fryčera: Tam je to všechno monopolizovaný, tam ty obchodní struktury vznikaly léta, ti jsou cvičeni a my prostě jsme takoví začátečníci a těžko na ten trh budeme pronikat, i když budeme mít kvalitní zboží.

František Novák ale dodává, že Evropská unie bude v budoucnu i Polsko, Maďarsko a Slovensko a tam naše brambory už vyvážíme. Českému bramborářství chybí podle Nováka velká obchodní společnost, která by ovládla alespoň část trhu.

František Novák: Protože pokud to není na trhu partner, který ovládá čtyřicet procent, tak na tom trhu nezmůže vůbec nic.

České brambory v letošním roce zaznamenaly snížení výnosů o dvacet procent.

František Novák: Myslím si, že je potřeba k tomu říci alespoň dvě věci. Že ten letošní rok byl skutečně extrémní, co se týče průběhu počasí a za druhé tady došlo, v průběhu posledních let, ke zvýšení podílu ploch konzumních brambor v raně bramborářských oblastech.

Ranné brambory se neurodily proto, protože mají naši zemědělci, podle Nováka, nekvalitní zavlažování. I přes to se v tabulkách Českého statistického úřadu dočteme, že výnosy stoupají. František Novák považuje tato čísla za nesmyslná.

František Novák: To je prostě mlžení, to je stav, který je nadále neúnosný. My jsme opakovaně žádali Ministerstvo zemědělství, aby vstoupilo do jednání s ČSÚ, aby se v tomto udělal pořádek, protože pak se budeme bavit o některých údajích ČSÚ, ta čísla jsou prázdná.

Cena konzumních brambor, kterou ovlivnilo dlouhé sucho je v těchto dnech kolem 11 korun a 20 haléřů za kilogram. Nikdo si však netroufá odhadnout, kolik zaplatíme za kilo brambor na jaře.

František Novák: Já za celé odvětví v této chvíli si netroufám ten odhad říci, protože jsme vlastně v podzimu a ta sezóna začíná a bude pokračovat až do 30. června.

Průmyslové brambory jsou na tom oproti konzumním lépe. Vlivem extrémních teplot je obsah škrobu velmi vysoký. Zpracovatelé proto snižují množství nákupu a využívají tak vyšší obsah škrobu. Naše brambory tedy do Evropské unie vyvezeme. Podle Františka Nováka je třeba počítat s tím, že rozhodující je kvalita a cena a ne množství.

autor: mik
Spustit audio

Více z pořadu