Jak se žije ve válkou zmítané Sýrii a Iráku? Sledujte cestu dvou zkušených reportérek

14. duben 2015

Jak žijí lidé, kterým válečný konflikt vzal domov, rodinu i naději? To jedou do válkou zmítané Sýrie a Iráku zjišťovat zkušené reportérky Lenka Klicperová a Jarmila Štuková.

23. dubna vyrážejí Lenka Klicperová a Jarmila Štuková do zemí, kam se asi jen tak nikdo z nás nepodívá. Nebo alespoň ne v blízké budoucnosti.

Odjíždějí do Iráku a Sýrie – do zemí rozervaných válkou. Ze své cesty budou pravidelně posílat fotografie i osobní postřehy a reportáže.

Nápad na cestu obou reportérek do Iráku a Sýrie vznikl v hlavě místopředsedy Poslanecké sněmovny PČR pana Jana Bartošky, který si vzal nad celým projektem patronát. Cílem projektu je ukázat, jak žijí lidé ve válkou postižených oblastech a formou sbírky pomoci lidem v postižených místech ať formou potravinových či hygienických balíčků, či formou lékařské pomoci v nemocnici v Erbilu.

Válka v Sýrii – největší humanitární katastrofa od 2. světové války

Nepokoje v Sýrii se v občanskou válku změnily v roce 2012. Konflikt se mezitím rozrostl do obrovských rozměrů a zasahuje kvůli působení radikální teroristické organizace Islámský stát i na rozsáhlé území v Iráku. Válka dala do pohybu masy lidí a ovlivňuje negativně ekonomiku na celém Blízkém východě.

Jde o největší humanitární katastrofu od 2. světové války. Ze Sýrie uprchly přes 3 miliony lidí, polovinu tvoří děti. Většina našla azyl v okolních zemích, kde však často žijí ve velmi špatných podmínkách. Potřebují proto, aby jim ochranu poskytly i země EU.

Ing. Jan Bartošek, místopředseda Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR a místopředseda KDU-ČSL, je iniciátorem a patronem charitativního projektu Archa pomoci

Jen v samotné Sýrii je přes 12 milionů vnitřních uprchlíků a k zhruba pěti milionům z nich se v důsledku bojů nedostane žádná pomoc. V sousedním Iráku jsou uprchlické tábory plné Syřanů a vlastních vnitřních uprchlíků, kterých je přes 2 miliony. Konec války je zatím v nedohlednu.

Archa pomoci

Na projektu se podílí i Charita ČR. Ta vyhlásila sbírku na pomoc lidem postiženým válkou přímo v Iráku a Sýrii.

Fotografie, které Lenka a Jarmila na své cestě po Iráku a Sýrii pořídí, můžete vidět nejen na našem webu, ale i na velké putovní výstavě velkoformátových fotografií, kterou chtějí Lenka s Jarmilou po svém návratu do Česka uspořádat. Výstava zavítá do řady českých měst: Prahy, Brna, Českých Budějovic nebo třeba Hradce Králové.

Na výstavě se bude podílet i časopis Lidé a Země, jehož šéfredaktorkou je právě Lenka Klicperová. Časopis je zároveň jedním z mediálních partnerů projektu.

Čtěte také

Spustit audio

Více o tématu