Jak se v České republice klasifikují vína?
Dá se, nedá se, dá se Pražákovi, praví oblíbená moravská poučka. Oficiální klasifikace vín je ovšem o poznání složitější a ve většině zemí se navíc liší.
Jestliže například ve Francii rozhoduje oblast původu, v sousedním Německu i v České republice se vína klasifikují podle stupně cukernatosti hroznů. Ta se měří poté, co se hrozny sklidí a vylisuje se z nich mošt. Podle toho se česká a moravská vína rozdělují na tři základní kategorie: vína stolní, vína jakostní a vína přívlastková.
Přívlastková vína kromě vyšší cukernatosti hroznů musí splňovat i další podmínky včetně hodnocení komise expertů. Tato nejvyšší kategorie vín se pak dále dělí na vína kabinetní, pozdní sběr, vývěr z hroznů, výběr z bobulí a výběr z cibéb.
Mezi přívlastková vína patří i takzvaná ledová vína, která na vinici vydrží až do prvních mrazů a musí být sklízena za teploty minimálně mínus sedm stupňů celsia.
Poslední kategorií přívlastkových vín je víno slámové. U toho zase platí, že hrozny musí alespoň tři měsíce ležet na slámě nebo rákosí.
Zprávy z iROZHLAS.cz
-
Spojené státy si hájí hlavně vlastní zájmy. Trump chce vyvolat chaos mezi evropskými politiky, míní expert
-
Fotbalisté Slavie zakončili základní část výhrou nad Slováckem. Olomouc proklouzla do skupiny o titul
-
Tomáš Halík: Máme se stále báječně. Opozice ale zneužívá tekutý hněv lidí a obrací ho proti vládě
-
OBRAZEM: Statečný boj českých hokejistek proti Američankám. Po prohře 1:2 Češky čeká zápas o bronz