Jak se trénuje na závody psích spřežení v létě? A jak vedra zvládají tažní psi? Na to jsme se zeptali musherky Jany Henychové

26. červenec 2022

Psí spřežení v létě, to je jedno z témat Týdne naruby Českého rozhlasu Liberec. A protože v Jizerských horách žije musherka Jana Henychová, tak jsme jí zavolali.

Ta se závodění se psím spřežení věnuje dlouhodobě a v současnosti má 25 psů plemene sibiřský husky. Tito severští psi prý zvládají letošní léto dobře, protože v Horním Maxově nejsou až tak extrémní teploty. Prudké slunce přečkají třeba ve stínu, zchladit se pak můžou v malém bazénku. Kromě toho se jim o zábavu starají děti.

„Teď momentálně pejskové mají psí lázně. Z jiného pohledu se tomu dá říkat dětské husky tábory, takže psi tady momentálně mají devatenáct dětí, které jim poskytují veškerý wellness, zábavu, drbání, rozptýlení, procházky, česání. Takže pejskové to momentálně mají takhle krásně zařízené,“ popsala aktuální situaci musherka Jana Henychová.

Kromě mazlení se psy děti běhají také caniscross, tedy každé z nich běhá se psem připnutým na postroji. A vyzkoušely si prý i samotnou jízdu se psím spřežením, jen v letním módu. To znamená, že psi po louce tahají kárku.

autoři: Pavel Kudrna , reČRoL
Spustit audio

Související