Zdravotnictví kolaps nehrozí, tvrdí šéf sítě klinik Kocian, který by zrušil jednu pražskou nemocnici

14. prosinec 2019

Za deset let vybudoval v Česku a na Slovensku síť očních klinik, kterými projde ročně 100 tisíc pacientů. Co stojí za úspěšným podnikáním v tuzemském zdravotnictví?

„Snažíme se dělat obyčejné věci neobyčejně dobře. Vždy jsem byl orientován klientsky, takže člověk by od nás měl odcházet s pocitem, že jsme se mu snažili poskytnout tu nejlepší péči,“ říká šéf a majitel sítě klinik Neovize Group Petr Kocian, který byl hostem Petra Šimůnka v pořadu Řečí peněz.

Zdravotnictví není před kolapsem

Kocian upozorňuje, že i když jeho kliniky provádí především jednodenní chirurgii, tak vidí cestu především ve změně systému péče i jeho financování.

Čtěte také

„Nemyslím si, že by bylo zdravotnictví před kolapsem. My pořád běžíme v systému klasického historického zdravotnictví, byť s novými technologiemi. Potřebujeme ale tento systém změnit, i systém úhrad. Peněz ve zdravotnictví není málo, ale i kdyby teď někdo přidal 100 miliard, tak příští rok bude zase někdo tvrdit, že je systém před kolapsem.“

Před vybudováním vlastní sítě očních klinik působil Petr Kocian u konkurence, ale ve zdravotnictví začínal v první soukromé nemocnici v Česku. V 21 letech se stal nejmladším ředitelem nemocnice v zemi, když rozjížděl nemocnici v Neratovicích. „Byla to divoká 90. léta, dnes si to už nedovedu představit,“ vzpomíná a dodává, že vidí obrovský rozdíl mezi situací ve velkých městech a regiony.

„V Praze, Brně nebo Bratislavě je síť nemocnic přebujelá a podle mne by se měla jedna pražská nemocnice zrušit. Tím by se především zlepšila dostupnost především kvalitního personálu. Podle mě došlo k ne úplně šťastné změně ve vzdělávání sester. Musí mít vysokoškolské vzdělání, ale nebyly jim přidány kompetence. Přitom dnes jsou sestry podle odbornosti schopny ve velké části zastoupit lékaře, což je vidět třeba v Americe,“ doplňuje Kocian.

Čtěte také

Zajat v Angole

Neovize Group dnes představuje 13 pracovišť, která jsou dlouhodobě v zisku. „V letošním roce se obratem přiblížíme k půlmiliardě korun. Co se zisku celé skupiny týče, tak jde o desítky milionů. Pro mě je ale důležité, že jsme schopni zaplatit našim zaměstnancům dobré mzdy a nakoupit ty nejmodernější přístroje. To všechno pro mne znamená zdraví firmy,“ vysvětluje Petr Kocian, který odkazuje na motto společnosti: „Věříme tomu, co děláme, to je naše heslo a i moje osobní, protože bych nemohl dělat něco, čemu nevěřím.“

Do byznysu si přinesl ojedinělou zkušenost, kterou prožil jako dítě v Africe. V roce 1983 byl totiž ve skupině 66 Čechů a Slováků ve tříměsíčním zajetí vojáky protikomunistické opozice UNITA v Angole. Tady absolvoval 1300 km dlouhý pochod buší. „Bylo mi deset, takže jsem to vnímal lehčeji, než kdybych byl rodič. Tahle mimořádná situace odhalila charaktery lidí na dřeň. Jejich dobrosrdečnost i jejich sobeckost, když si třeba vyčítali, že děti dostávají kondenzované mléko,“ vzpomíná Kocian.

A co mu tato zkušenost přinesla do byznysu? „Poznal jsem tam, že co mě nezabije, to mě posílí. A naučil se, že člověk musí vždy myslet na zadní kolečka, protože se věci mohou změnit ze dne na den. V byznyse to tedy znamená mít vždy připravenou rezervu a plán řešení krize.“

Spustit audio

Související