Jak se nenechat napálit na tržišti? Trvejte na ochutnávce!

8. červenec 2018
Glosa Pavla Maurera

Možná i vy vyrážíte letos v létě na dovolenou do měst, kde příjemnou atmosféru dokresluje ruch tamního tržiště. Rád je má i Pavel Maurer, který se s  vámi podělí o rady, na co si dát při chození mezi stánky pozor, nebo jak se nenechat od trhovců napálit.

Všechna tržiště na světě mají jednu společnou vlastnost. Jsou tam poctiví trhovci a současně spolu s nimi překupníci, zlodějíčci a podfukáři. Ať už se nacházíte na farmářském trhu v Brně, na zeleninovém trhu v Lisabonu, v Holešovické tržnici v Hale 22, na proslulém starodávném tržišti v pařížském Versailles a nebo na exotickém trhu ve vietnamském Saigonu či arabsky laděném Sharm el Sheikhu.

Všude vás chtějí potěšit, ale také trochu napálit! Všude jsou připraveni udělat smutné oči a dát nějakou tu slevu, když s nimi dokážete chytře smlouvat a všude jsou také přichystáni vám podstrčit nějakou totální blbost, pokud jim to dovolíte.

Havelské tržiště funguje od roku 1232

Jak na ně vyzrát? To kdybych věděl, tak už si dávno založím vlastní tržiště, ale je se můžu jen skromně domnívat, že čas od času poznám na co si dát pozor a komu nevěřit ani nos mezi očima. Pokud zůstaneme u potravin, ovoce, masa, ryb a zeleniny je určitě na místě trochu si trhovcem popovídat. Co vlastně chceme? Co z toho hodláme uvařit? Co by on doporučil, jaký je jeho názor?

Někdy to ocení a skutečně dobře poradí, jindy se tváří, že jej vaše dotazy zajímají, ale ve skutečnosti přemýšlí jen o tom, jak vám do sáčku propašovat shnilé jablko a nebo pololeklou rybu, kterou si žádný domácí obyvatel nekoupí ani pro své kočky.  Jindy je dobré odejít od stánku a pak se zase vrátit. Minule jsem chtěl steak z tuňáka a když mi nabízeli už ukrojený, řekl jsem, že chci ukrojit z nové ryby, oni že ne a tak jsem šel pryč. Za chvíli mne trhovec doběhl a přede mnou naporcoval to co jsem si přál.

Je třeba být tvrdohlavý, požádat o ochutnání, kousek melounu či broskve, plátek neznámého sýra, sušené šunky, klobásky prapodivných tvarů… To vše vzbuzuje u trhovců respekt, že víte, co chcete. A vy navíc máte vlastní chuťový důkaz, že jste se nejspíš rozhodli správně.
Pavel Maurer

Základem je nebát se a překonat případnou jazykovou bariéru. U popisu jídla můžete mručet, bučet, kokrhat i bečet, ale i pantomimicky naznačovat, abychom si totiž přiblížili co je to za flákotu nebo jestli si kupuji sýr kozí, ovčí a nebo kravský.

Žádná potupa to není, spíš často legrace a trocha lidského porozumění. Vždyť ani trhovci nejsou žádní jazykovědci ani polygloti a při své práci se i oni rádi pobaví! Třeba i na náš účet!

autor: Pavel Maurer
Spustit audio