Jak pečovat o vlasy a kdo jich má od přírody nejvíc? Odpověď Kateřiny Cajthamlové vás možná překvapí

11. srpen 2022

Vlasy, stejně jako nehty nebo zuby, vyžadují určitou péči a měli bychom se o ně starat. Jejich kvalita nebo vypadávání mohou leccos napovědět o přicházející nemoci.

O tom, jak kvalitní vlas je, rozhoduje genetika. Ale jen ze 70 %. Zbytek můžeme ovlivnit péčí o pokožku, ale také jídlem.

„Mohu složitě chemicky říct, že vlas je zrohovatělá bílkovina zvaná keratin. Je to zřetězení různých amonikyselin a mezi nimi je jedna zvaná cystin, ta obsahuje síru. A cystin dělá v těch řetízkách takové můstečky, jak šroubování u DNA. Existují dva typy řetězení: když je můstečků málo, tak tato část vlasů je náchylná na vlhko a vlas se vlhkem zkrabatí. Tam, kde je můstečků víc, tam jsou vlasy odolnější,“ vysvětluje doktorka Kateřina Cajthamlová.

Vlasy

Vlas má tři vrstvy: dřeň, vnější kůru a šupinatou vrstvu. „Je to, jako když si představíme strom, který má na sobě šupiny – kůru. Čím víc tam těch šupin je, tím je vlas silnější a méně poddajný. Dřeň u stárnoucích vlasů mizí, a proto slábnou.“

30 metrů nových vlasů denně

Vlasový kořínek při normálním růstovém cyklu vyprodukuje v průběhu lidského života 10–12 vlasů, přičemž na každý 1 cm² máme 120 vlasových kořínků. „Takže celkem vyroste okolo jednoho milionu vlasů. To je obrovské množství,“ doplňuje Kateřina.

Denně vypadne mezi 8–20 vlasy, záleží na tom, jak vypadá naše vlasová cibulka. Průměrné množství narostlých vlasů za den dělá v součtu všech vlasů neuvěřitelných 30 metrů.

Nejvíc vlasů mají geneticky překvapivě lidé s blond vlasy. „Ale čím je více vlasů, tím jsou jemnější. Proto blond vlasy jsou většinou jemné. Naopak nejmíň vlasů mají zrzaví, ale ty vlasy jsou nejsilnější.“

Jak se starat o vlasy pomocí jídla

Podle vlasů poznáme i přicházející nemoc. Při nerovnoměrném příjmu a výdeji energie jsou vlasy a nehty první, na kterých je poznat, že se něco děje. Vlasy můžou vypadávat, přestat růst, začnou se ulamovat, takže to působí, že se i zkracují. „To je zase zákon přírody. Vlasy a nehty nejsou životně důležité, tak tělo si tu energii nechává pro vnitřní orgány.“

Řídnutí vlasů trápí častěji muže (ilustrační snímek)

Pro výživu vlasů a vlasové pokožky bychom měli jíst antioxidanty, což jsou vitamíny A, E a C, takže hodně ovoce, zeleniny. Dále doktorka Kateřina doporučuje hydrolyzovaný kolagen, neboli rozštěpený, který tělo lépe přijímá.

Vlhkost ve vlasech, ve vlasové dřeni a v kůži dobře udrží kyselina hyaluronová, přeslička, kde je oxid křemičitý, nebo preparáty se sírou, například MSM. Tyto pilulky nebo kapsle jsou volně dostupné v lékárnách. Nezapomeňte však užívání veškerých potravinových doplňků vždy konzultovat se svým lékařem.

Jak vysvětluje paní doktorka rčení „Zešedivět starostmi“, „Dlouhé vlasy, krátký rozum“ nebo co způsobuje, že vám vlasy na hlavě vstávají hrůzou? Jaktože náš posluchač, pan Petr, v 72 letech začal do vlasů zase nabírat pigment? Poslechněte si i další dotazy našich posluchačů a rady doktorky Kateřiny v pořadu Hubněte zdravě.

Spustit audio