Jak oslavit Silvestra? Přínášíme tipy i na první víkend v novém roce

30. prosinec 2015

Ohňostroje, koncerty, turistické výšlapy – tohle všechno na vás čeká v posledních hodinách starého roku a v prvních hodinách roku nového. V Tipech na volné dny vás zveme třeba na silvestrovské prohlídky hradu Kašperk, do Ostravy na novoroční výšlap na nejvyšší radniční věž v Česku nebo na Tříkrálový průvod Prahou. Přejeme šťastný a úspěšný rok 2016!

Prohlídka broumovského kláštera
Nenechte si ve čtvrtek ujít Silvestrovské prohlídky broumovského kláštera. Začínají v 11 a 13 hodin.

Výstup na Javořici
Vydejte se ve čtvrtek ve 12 hodin na tradiční výstup na Javořici Za studentský knoflík. Turisté vycházejí z různých míst, na vrchu Javořice u Řásné na Jihlavsku se budou scházet od 12 do 15 hodin.

Dětský ohňostroj v Litomyšli
V Litomyšli odpálí dětský silvestrovský ohňostroj ve čtvrtek v 18 hodin na Smetanově náměstí. Silvestrovský ohňostroj čeká také Svitavy. Vypukne v 18 hodin a od 17 hodin budou na Mírovém náměstí hrát místní kapely.

Silvestrovská show v Přerově
Nasadit masky a paruky, ponořit se do chladné řeky Bečvy a pobavit tisíce lidí. Takový úkol mají před sebou účastníci silvestrovské show v Přerově. Její tradici založil v roce 1970 první československý přemožitel kanálu La Manche František Venclovský. Akce začíná ve 14 hodin.

Písničky z pohádek na Staroměstském náměstí
Rodinná silvestrovská revue se soutěžemi a písničkami z pohádek a muzikálů začíná v Praze na Staroměstském náměstí ve 13 hodin.

Silvestrovská divadelní nabídka
Většina pražských divadel hraje i na Silvestra. Městská divadla pražská uvedou dvě reprízy hudební V+W Revue v Divadle ABC a v Rokoku tragikomedii Happy End s Danou Batulkovou v hlavní roli. Národní divadlo uvede na Silvestra odpoledne baletní novinku Louskáček a Myšák Plyšák, Laterna magika ohlásila svůj nový projekt Legendy magické Prahy a Stavovské divadlo nabídne úspěšnou Audienci u královny s Ivou Janžurovou v titulní roli.

Národní divadlo, Praha

Státní opera tradičně zařadila galavečer se Straussovou operetou Netopýr v německém originále. Je spojená s rautem doplněným neomezenou konzumací včetně tance na jevišti po představení. Pražské Divadlo Studio Dva se s posledním dnem roku rozloučí hned třikrát reprízami inscenace Sex pro pokročilé s Karlem Rodenem a Janou Krausovou.

Před půlnocí na ně naváže zábava ve foyer s improvizovanou restaurací a živou hudbou v podání kapely The Brownies. V Divadle Na zábradlí se silvestrovské publikum sejde při repríze hry Jana Mikuláška a Dory Viceníkové Požitkáři. I zde je vstupenka spojena s welcome drinkem a drobným pohoštěním.

Na Palmovce uvedou současnou černou komedii o úskalích mužského středního věku nazvanou FUK! a v Divadle v Dlouhé spojí poslední den roku s derniérou Dumasových Tří mušketýrů; inscenace Hany Burešové má na kontě šest desítek repríz. V Kalichu potěší diváky svižnými melodiemi z muzikálu Pomáda a v Divadle Metro je rozesměje komedie z kliniky pro změnu pohlaví nazvaná Sextet.

Na Fidlovačce uvedou odpoledne a vpodvečer dvě reprízy úspěšné inscenace Eva tropí hlouposti a na Jezerce ve stejnou dobu zopakují svou novinku Poslední aristokratka v režii a dramatizaci Arnošta Goldflama. Dvakrát se bude na Silvestra hrát i v Divadle Palace, kde uvedou komedii Raye Cooneyho Rodina je základ státu. Také U hasičů zařadili oblíbený komediální text, kterým je Zelňačka s Oldřichem Víznerem a Otakarem Brouskem ml. v hlavních rolích.

Festival Lední Letná
Ještě nemáte program na silvestrovský večer? Tak neváhejte a vydejte se na pražské holešovické Výstaviště na festival Lední Letná. V 17 hodin se můžete seznámit s francouzským cirkusovým řemeslem na představení skupiny Akoreacro. To v 18.30 vystřídá večerní program Silvestr v šapitó.

V cirkusovém stanu je příjemné teplo

Prohlídky na Kašperku
Vánoční zvyky našich předků přiblíží speciální, zimní prohlídky hradu Kašperk na Klatovsku. Dnes se tam dozvíte, jak lidé ve středověku prožívali zimu, co jedli, pili, čím topil a jak trávili svůj volný čas. Prohlídky začínají v 10.30, vycházejí po půl hodině a poslední je v 15 hodin.

Výstup na Ještěd
Klub českých turistů – TJ Lokomotiva Liberec pořádají tradiční Novoroční výstup na Ještěd. Trasa je dlouhá zhruba čtyři kilometry a vede po modré značce. Vyráží se 1. ledna v 8.30 z konečné MHD v Horním Hanychově.

Carmina burana v Rudolfinu
Novoroční koncert České filharmonie s dirigentem Jakubem Hrůšou si můžete vyslechnout v pražském Rudolfinu 1. ledna ve 20 hodin. Zazní mimo jiné Kubánská předehra George Gershwina, Carmina burana Carla Orffa.

Filharmonie Brno v Janáčkově divadle
V Janáčkově divadle v Brně si můžete od 19.45 vyslechnout novoroční koncert Filharmonie Brno, která právě tento den slaví 60 let existence. Zazní téměř úplná replika programu vůbec prvního koncertu filharmoniků z 1. ledna 1956. Pouze místo Čajkovského předehry zařadila dramaturgie novou skladbu Miloše Štědroně.

Otevírá se vyhlídková věž v Ostravě
Pokud trávíte Nový rok v Ostravě, můžete se pokochat výhledem z nejvyšší radniční věže v Česku. 1. ledna se totiž pro návštěvníky otevírá vyhlídková věž Nové radnice.

Novoroční ohňostroj v Praze
Novoroční oblohu v Praze rozzáří na Nový rok více než šest tisíc rachejtlí. Slavnostní ohňostroj odpálí z Vítkova. Díky tomu by měl být vidět z více míst metropole. Nejlépe si ho ale užijí ti, kteří budou show sledovat z Petřína, Letné, Riegrových sadů nebo mostů na Vltavě.

Videomaping v Hradci Králové
V Klatovech na náměstí můžete 1. ledna přivítat Nový rok. Tradiční ohňostroj si užijí děti i dospělí a chybět nebude ani kulturní program. Novoroční ohňostroj v Hradci Králové vypukne na Nový rok v 18 hodin. Součástí akce První den spolu bude také například videomaping u příležitosti letošního 150. výročí bitvy u Hradce Králové. Také v Olomouci přichystali ohňostroj na 1. ledna. V 17 hodin na olomouckém Horním náměstí začne doprovodný program, o hodinu později pak bude odpálen slavnostní ohňostroj ze střechy obchodní galerie. Ohňostroj na Nový rok chystá například také Přerov.

Výlet na Kazatelnu
Město Příbram pořádá při příležitosti otevření Chráněné krajinné oblasti Brdy vycházku na vrchol hory Třemošná a vyhlídku Kazatelna. Sraz je na Nový rok ve 14 hodin na parkovišti a konečné linky č. 5 v Příbrami - Orlově.

Výstup na Kunětickou Horu
Tradiční novoroční výstup na věž hradu Kunětická Hora začíná 1. ledna ve 13 hodin. Otevřena bude spolu s částí palácových expozic.

Soutěž OD BRÁNY K BRÁNĚ - Kunětická hora

Novoroční výšlap na Helfštýn
Helfštýn na Přerovsku bude v sobotu 2. ledna patřit turistům. Na hradě pořádají tradiční Novoroční výšlap. Akci si každoročně nenechají ujít tisíce návštěvníků. Helfštýn se totiž v zimním obodbí otevírá jen na jediný den.

Tříkrálový průvod Prahou
Tři králové na velbloudech projdou v neděli od 14.30 hlavním městem. Šestnáctý ročník Tříkrálové sbírky pořádá pražská Arcidiecézní charita. Průvod projde přes Karlův most, Karlovou ulicí a Malým náměstím k živému betlému na Staroměstském náměstí.

Zavírání Vánoc v Horních Počernicích
Tradiční odpoledne se třemi králi, Svatou rodinou a živými velbloudy byste si neměli nechat ujít v neděli na Chvalském zámku v Horních Počernicích v Praze. Zavírání Vánoc začíná ve 14 hodin.

Výstava Josefa Řeřichy a Jiřího Havla
Za dřevěnými kostelíky Podkarpatské Rusi se můžete vypravit do pražského Domu národnostních menšin v Praze. Až do konce roku tam k vidění výstava grafik Josefa Řeřichy a fotografií Jiřího Havla. Grafiky pocházejí z období první Československé republiky, fotografie vznikly v posledních deseti letech.

Výstava masek v Prachaticích
Muzeum české loutky a cirkusu v Prachaticích ukazuje i v novém roce nejrůznější masky. Výstava nazvaná Maska se zamýšlí nad tím, proč se za ně lidé schovávají.

Socha a kresby Stanislava Kolíbala v Ostravě
Milovníci umění mají o víkendu v Ostravě poslední možnost vidět sochy a kresby Stanislava Kolíbala. Světově uznávaný výtvarník vystavuje svá díla v tamním Domě umění, kde mu uspořádali velkou retrospektivní výstavu k 90. narozeninám. Pro Kolíbala jde o návrat domů. Narodil se totiž v Orlové a v Ostravě se poprvé umělecky prosadil.

Historická expozice Univerzity Karlovy
Univerzita Karlova v sobotu a v neděli otevírá svoji historickou expozici. Gotická sklepení Karolina v centru Prahy můžete navštívit od deseti do 18 hodin. Na výstavě najdete třeba zakládací listiny pražské univerzity, pečetidlo ze 14. století, nebo historické dokumenty o univerzitě. Expozice nabízí i diplom a medaile nositele Nobelovy ceny za chemii Jaroslava Heyrovskeho.

Karolinum Universita, Praha 1

Cadillac z roku 1930 v Kopřivnici
Návštěvníci kopřivnického muzea historických automobilů Old Timer mohou nově vidět americký vůz Cadillac 353 z roku 1930. Tento model měl v oblibě známý gangster Al Capone. Osmiválcový vůz vážící okolo dvou tun mohl jet rychlostí až 125 kilometrů v hodině. Vozidla se vyráběla hlavně v černé barvě, ale byly i červená a tmavě modrá. Kopřivnické muzeum má ve sbírce červený automobil.

Nástěnné umění v Chomutově
Zanikající fenomén nástěnného umění ve veřejném prostoru zachycuje výstava Střepy rozkvětu. V bývalé provozovně pohřebního ústavu v Chomutově uvidí návštěvníci fotografie mozaik, reliéfů a jiného umění, které se v druhé polovině minulého století často objevovalo v severočeských městech. Výstava potrvá do 21. ledna.

autor: nah
Spustit audio

Více z pořadu