Jak nejlépe ochránit zahrádku před mrazem? Může pomoci zábal z novin i zakuřování

Každý, kdo má zahrádku, se teď asi ptá, jak uchránit své jabloně, angrešty nebo další rostliny. Na některých vinicích na jihu Moravy to v noci vypadalo jako o čarodějnicích. Pomocí ohňů se vinaři snažili bránit vinohrady před mrazy.

Lidé často věří tomu, co si najdou na internetu - například, že se mají stromy, keře a květiny balit do fólie. To jsou ale mylné rady.

„Musí to být prodyšný materiál, jakou jsou noviny. Nesmí to být fólie, protože to by byl konec, když na to pak svítí sluníčko,“ varuje Miroslava Dostálová z Českého zahrádkářského svazu v Hradci Králové a radí použít zábal právě z novin.

Čtěte také

Pomáhá i rozprašování vody, ale jen velmi jemných kapiček dobrým rozprašovačem, případně zakuřování, kdy se na oheň naháží mokré větvě a další vlhký materiál, aby vznikal dým.

Pokud máme květiny doma na balkóně, neměli bychom je dávat to tepla. Zmrzlá rostlinná pletiva by totiž popraskala. Květináče schovejte do stínu, aby je neohřívalo ani sluníčko.

Boj s větrnými mlýny

Někteří jihomoravští vinaři strávili dnešní noc v terénu, když se snažili zachránit úrodu před mrazy, které v regionu udeřily. Místy teploty klesly až k -5 stupňům Celsia. Třeba v Hustopečích u Brna proto vinaři ve vinicích zapálili drobné ohně, které mají zvýšit teplotu proudícího vzduchu.

Ovocné stromy již začaly kvést, přišel ale sníh a mráz, který ohrožuje úrodu. Ovocnáři proto v sadech zapalují balíky slámy, aby tu alespoň trochu zvýšili teplotu

„Oblak dýmu napomáhá k tomu, aby se změnilo makroklima. Snad by to mělo přežít,“ říká hustopečský vinař Pavel Košulič.

Boj s větrnými mlýny připomínají protimrazová opatření také jihočeských ovocnářů. Svoje sady neopouštěli tento týden ani v noci. Rozdělávali ohně, aby ochránili svoje stromy před mrazy. Výsledek je nejistý. Boj s přírodou ale ani tak nechtěli vzdát předem.

„Kouř srazí teplotu o jeden až dva stupně. I když to bude možná boj s větrnými mlýny, zkusit se má všechno,“ nevzdává se ovocnář Roman Grill.

autoři: Jitka Cibulová Vokatá , mkk
Spustit audio