Jak nárokovat škodu způsobenou výmolem

17. prosinec 2019 10:55

Vyhnout se na silnicích všem dírám, může být nadlidský výkon. Kdo odpovídá za případné škody? A jakým způsobem získat kompenzaci?

Vjetí do výmolu může na autě způsobit značné škody. Nemusí jít jen o proražení pneumatiky. Poškodit se může i celý disk. Cena opravy se pak může vyšplhat i na několik tisíc korun.

Pokud mají řidiči sjednané havarijní pojištění, ve většině případů je možné takovou škodu uplatnit. Podle typu smlouvy ale může být stanovena spoluúčast.

Čtěte také

Za škody odpovídá i vlastník komunikace

Náhradu je možné požadovat i po vlatníkovi komunikace, který za škodu odpovídá. Na to poukazuje Lucie Žulovská z České asociace pojišťoven.

U dálnic a silnic první třídy je vlastníkem stát, v případě silnic 2. a 3. třídy jsou to kraje. Místní komunikace pak vlastní obce.

Podle policie můžou řidiči počítat s uznáním nároku na kompenzaci škody jen v případě, že nebylo možné nebezpečí předvídat, respektive pokud nebyl výmol označen.

Čtěte také

Vše je nutné zdokumentovat

Při poškození je nutné místo a škodu zdokumentovat, a to nejlépe fotografií. V dokumentaci by měl být uveden i datum a čas události. Aby byly důkazy úplné a existovala větší šance na odškodnění, je dobré k události zavolat policii.

Kolik stojí opravy

Cena se samozřejmě odvíjí od míry poškození. Třeba oprava vyštípnuté části ráfku přijde podle ceníků několika servisů až na dva tisíce korun. Další dva tisíce pak zaplatí řidič ještě za lakování disku.

Podle zjištění reportéra Radiožurnálu Luďka Hubáčka autoservisy posílají hodně poničené disky k opravám do specializovaných firem. Pokud je disk jen poškrábaný, dá se opískovat speciálnimi tryskami.

autoři: Luděk Hubáček , ZV
Spustit audio