Jak ekologicky zabalit svačiny do školy nebo do práce, aby neztratily chuť a vůni? Vyrobte si vlastní obal

13. říjen 2019
Glosa Pavla Maurera

Potřebujete k tomu jen pár věcí a výsledek předčí očekávání, přesvědčuje odborník na gastronomii a propagátor bezobalového hospodaření Pavel Maurer.

Zavařujte, nakládejte, sušte. Kdo nechce plýtvat ovocem a zeleninou, kterou nedokáže sníst v době, kdy vše zraje a je denně k mání v čerstvé podobě, má jasno. Konečně mnoho plodů, když jsou třeba mírně zkvašené, jako například kimči, či dobře nasušené, třeba jako křížaly, poskytuje našemu tělu nejen skvělé živiny, ale také moc dobře chutnají.

Čtěte také

Můj syn se například může utlouct po sušených rajčatech, zatímco ta čerstvá mu nic moc neříkají. Dcera zase vyznává ovoce i zeleninu v sušeném stavu, protože ví, že bývá často mnohem kvalitnější než uměle udržovaná čerstvost, kterou kamiony transportují pod dusíkovým poklopem tisíce kilometrů tam a zpátky.

Bezkonkurenční obal-neobal

Mému srdci velmi milá organizace Bezobalu však ctí sezónu a v těchto dnech neradí zavařovat, protože v podstatě není co. Zato přichází s dalším velmi krásným nápadem, totiž vyrobit si doma vlastní voskovou utěrku.

Nestojí skoro nic a neuvěřitelně prakticky uchová vaši svačinu, potraviny v lednici i mimo ni. Voskové ubrousky se prostě hodí každému, kdo chce ochránit potraviny před vlhkem, pachy a stykem s jiným nevhodným okolním prostředím. Svačina v kabelce nebo školní tašce je navíc perfektně čerstvá!

Jak na to?

Praktický voskový ubrousek si můžete udělat snadno doma. Potřebujete k tomu včelí vosk, žehličku nebo troubu. Stačí zažehlit nebo v troubě tepelně zapustit vosk do čistého kusu látky. Ta pak zaručuje vodě- a pachuodolnost.

Igelitka – plastový sáček

Nemusíte používat tradiční, ovšem velmi nežádoucí igelitové pytlíky s nekonečnou formou recyklace, jednorázový papír ani další obaly na svačinu. Navíc samozřejmě šetříte přírodní zdroje a současně dosahujete vynikající chuti u obloženého chleba. Není vysušený, nechytil nikde nežádoucí aromata.

Takovou osobní utěrku či ubrousek pak můžete používat třeba celý rok. Občas stačí tak málo, abychom mohli žít ne dobu plastovou, ale mnohem sympatičtější „dobu bezobalovou“.

autoři: Pavel Maurer , and
Spustit audio

Související