Jak dopadne Zabiják Anders? Martin Stránský načítá nejenom audioknihy Jonase Jonassona

28. listopad 2016

Stoletý staří, Analfabetka, Zabiják Anders… Tak pokud jste ještě žádnou z těchto knih nečetli, tak si dobře rozmyslete, zda si rovnou nekoupit audioknihu. Dvorním interpretem knih spisovatele Jonase Jonassona je totiž jeden z nejvytíženějších českých dabérů, herec Martin Stránský. Ten také přiznává, že pokud přijde další kniha oblíbeného severského autora, velmi rád se do ní pustí.

Stoletého staříka měl v ruce ještě dříve, než se kniha dostala na pulty knihkupectví – vyšla totiž zároveň i jako audiokniha. A tak Stoletého staříka začal číst, aniž by znal konec příběhu. A podobné to bylo se Zabijákem Andersonem.

Čtěte také

K oblíbeným metodám Martina Stránského patří načítat knihu, aniž by znal její konec. „Nechávám se rád překvapovat. Tím, že to čtu poprvé, tak tam je celou dobu napětí, jak to celé dopadne,“ přibližuje v rozhovoru s moderátorkou Lucií Výbornou.

Pochvaluje si také dobré překlady knih Jonase Jonassona – vypořádat se musí snad jenom s tím, jak správně vyslovovat severská jména a města. „Když načítám, tak vydržím hodinu, pak si musím dát pauzu,“ přibližuje práci na audioknize.

K čemu se ale už nechce vracet? Jsou to třeba životopisy, které pro něj nepředstavují žádnou zábavu – většinou mají o třetinu více stránek, než by měly mít. Milovníci literatury a audioknih se ale mohou těšit na další jeho projekt, který zahrnuje desítky titulů – detektivky slovenského spisovatele Dominika Dána.


Zabiják Anders není tak zábavně vykonstruovaný jako Stoletý stařík nebo Analfabetka, ale je hezky učesaný. MARTIN STRÁNSKÝ

Ale uslyšíme někdy Martina Stránského opět jako Dr. House ze seriálu Doktoři z Počátků? „V nejlepším se má přestat,“ připomíná s tím, že natáčení skončilo, dekorace jsou rozebrané.

A když přijde řeč na dabování zvrhlého robota Bendera v seriálu Futurama, tak přiznává, že tuto postavu si užíval. „Už jenom, že někdo vymyslí, že existuje robot, který kouří a chlastá, je geniální,“ usmívá se.

Audio záznam všech rozhovorů si můžete poslechnout kliknutím na odkaz přímo v tomto článku a také v iRadiu.

autoři: lvb , prh
Spustit audio