Jak dlouho bude Národní galerie bez ředitele?

9. duben 2014

Nejistota kolem vedení Národní galerie se možná prodlouží. Historik umění Jiří Fajt má na místo ředitele našeho největšího muzea výtvarného umění nastoupit v létě. Ale bývalí ředitelé Národní galerie i část odborné veřejnosti jeho angažmá zpochybňují a žádají nové výběrové řízení.

Historik umění Jiří Fajt byl ředitelem Národní galerie jmenován v létě minulého roku. Do funkce ale dosud nenastoupil. Nyní bývalí ředitelé Národní galerie varují v otevřeném dopise ministra kultury Daniela Hermana před jeho angažmá a žádají nové výběrové řízení.

Jsou to čtyři roky, co Milan Knížák jako ředitel Národní galerie uspořádal poslední komentovanou prohlídku a přenechal křeslo šéfa této velké kulturní instituce placené státem svým nástupcům. Sedm desítek účastníků bylo s jeho výkladem spokojeno a spokojeni byli i s tím, co ve sbírkách viděli.

I dnes lidé do Národní galerie chodí. Výstavy se obměňují, lektoři a kurátoři pořádají dny otevřených dveří a kurzy o výtvarném umění pro děti. Navenek vypadá vše, tak jak se na váženou kulturní instituci sluší... Což ostatně potvrzuje dočasně pověřený ředitel Národní galerie Vít Vlnas. Až bude tuto příspěvkovou organizaci ministerstva kultury předávat svému nástupci, bude prý v dobré kondici...

Národní galerie funguje, ale sám Vlnas upozorňuje na to, že jako dočasně pověřený šéf nemůže dlouhodobě rozvíjet její činnost a ani nemůže spustit reorganizaci, kterou tato instituce nutně potřebuje.

Jiřího Fajta do funkce ředitele Národní galerie jmenovala v létě minulého roku ministryně kultury Alena Hanáková v posledních hodinách svého mandátu. Po ní se stal šéfem resortu Jiří Balvín, který Fajtův nástup do funkce dvakrát odložil. Současný ministr kultury Daniel Herman v únoru Fajtovo jmenování potvrdil a uvedl, že do Národní galerie nastoupí nejpozději během léta.

V posledních dnech čtyři bývalí ředitelé Národní galerie v otevřeném dopise Fajtovo jmenování zpochybnili a žádají po ministrovi nové výběrové řízení. Podobný názor má i ředitelka Galerie hlavního města Prahy Magdalena Juříková. Před rokem byla členkou komise, kterou si pro výběr ředitele Národní galerie jmenovala ministryně Hanáková.

Výběrové řízení, o kterém mluví teoretik umění a kurátor Ladislav Kesner, vypsal v roce 2010 ministr kultury Václav Riedelbauch. Při jmenování Jiřího Fajta se na ně odvolávala ministryně kultury Alena Hanáková s tím, že Fajt konkurs vyhrál. Její stranický kolega a předchůdce na ministerské židli Jiří Besser ovšem vidí průběh výběrového řízení jinak. Navíc uvádí pádné důvody, proč na jeho základě šéfa NG nejmenoval a řízení zrušil. Jiří Fajt tehdy byl v soudním sporu s Kanceláří prezidenta republiky kvůli nevypořádaným závazkům výstavy Karel IV. - císař z Boží milosti, kterou jako kurátor připravoval.

Členem výběrové komise byl tehdy i kurátor Jiří Machalický. Pro Jiřího Fajta zvedl ruku a dodnes se k tomu hlásí. K současnému Fajtovu nástupu do čela Národní galerie se už ale staví jinak.

Daniel Herman chce podle svých vyjádření Fajta do funkce uvést v létě. Dopis bývalých ředitelů NG a požadavek vyhlásit nový konkurz vnímá ministr kultury jako nátlakovou akci.

autoři: Marie Reslová , Michaela Vetešková , sch
Spustit audio