Jak chutná pivo inspirované klimatickými změnami? Po kořeni z pampelišek a pohance

19. říjen 2021

Špinavá voda, kořeny pampelišek a pohanka – to jsou suroviny, ze kterých v USA uvařili speciální pivo, které má podle výrobce připomínat chuť klimatických změn. Jmenuje se Mučená Země a chutná prý opravdu odporně.

„Většinou opravdu není úplně dobrý nápad vyrábět špatné produkty... Chutná to hodně spáleně. Skoro bych řekl, že je to jako jíst náplasti,“ popsal chuť piva ředitel pivovaru Steve Fechheimer. Cílem pivovaru ale není pivo prodat. Chtějí, aby se z produktu lidé něco naučili. Fechheimer chce totiž upozornit na problémy, které s sebou nesou klimatické změny.

Ty budou mít podle něj dopad i na pivo. „Vnímáme klimatickou krizi jako existenční hrozbu i pro náš pivovar. Nejen že pivo bude postupem času dražší, ale bude také chutnat mnohem hůř,“ myslí si Fechheimer.

Čtěte také

Hlavní složky piva jsou běžně chmel, ječmen a voda. Suroviny, ze kterých se pivo vaří, ale budou postupně docházet. Extrémní počasí už teď pustoší úrodu různých plodin po celé zeměkouli. Pivní speciál Mučená Země proto vyrobili z toho, čeho bude – alespoň po nějakou dobu – dostatek: ze špinavé vody, z kořene pampelišky a z pohanky.

Na sociálních sítích lidé informaci glosují, že by vzhledem k tomu, že reflektuje globální klimatické změny, mělo být tohle pivo podáváno vždy teplé.

autor: Zdeněk Novák | zdroj: iROZHLAS.cz
Spustit audio