Jak to bylo v Olešnici

17. červenec 2002
Co nás pálí , Co nás pálí

Dva lidské životy si vyžádaly včerejší bouře na Blanensku. V obcích Olešnice, Crhov a Hodonín u Kunštátu voda zcela zničila desítky domů, několik kilometrů silnic a způsobila škody za miliony korun.

U telefonu je Gabriela Sahánková. Já prozradím, že ty jsi právě teď v Olešnici. Jak to tam vypadá? Co se vlastně stalo?

Kolem půl šesté večer se včera spustila bouře. Za dvě hodiny zde spadlo asi 171 mm srážek, což je asi jedna čtvrtina množství, které zde naprší za celý rok. Toto obrovské množství vody vyvolalo přílivovou vlnu, která byla jen částečně zachycená poldry, které obec vybudovala v posledních šesti letech. Jenže asi po 30 minutách vlastně poldry nestačily tuto vodu zachytit a voda zaplavila ulice. Naštěstí díky včasnému upozornění se začali lidé evakuovat. Někteří ještě v noci opustili obec, jiní počkali ve vyšších patrech na příjezd záchranářů.

Moderátor (Neuveden): Už víme, že si bouře vyžádala dva lidské životy. Jaké jsou hmotné škody?

Voda zaplavila hasičskou zbrojnici, kulturní dům, knihovnu, koupaliště, které bylo zrovna nově opravené. Voda také zničila čističku odpadních vod, fotbalové hřiště a kanalizaci. Silnice jsou vytrhané. Asfalt kry o velikosti 4x3 metry voda přesouvala až stovky metrů. Je postiženo asi 50 domů. Některé jsou domy jsou zatopeny až do výše 1,5 metru. V části obce Dolní Vejpustek je dokonce obnažen plynovod, který byl téměř 2 metry zabudován v zemi.

Moderátor (Neuveden): Co se bude dít teď?

33 jednotek hasičů nyní odstraňují škody. Hlavně se snaží odklidit popadané stromy a bahno ze silnice. V obci Crhov navíc hrozí zřícení několika podmáčených domů. Hlavním úkolem je ale nyní zprovoznit komunikace a zajistit dodávky pitné vody, kterých je už nyní nedostatek. V tuto chvíli na radnici chodí desítky lidí, kteří zde zapisují škody. Ty se podle odhadů vyšplhají na desítky, možná stovky milionů korun.

Moderátor (Neuveden): My všichni pamatujeme povodně v roce 1996. My, kteří jsme byli přímo v těch postižených místech, tak jsme viděli, jak to na lidi velice dramaticky dopadlo a zapůsobilo. Dá se říci, že lidé v obcích, o kterých mluvíme, ať už je to tedy Olešnice, Crhov nebo Hodonín, mají tendence možnosti se z toho psychicky vzpamatovat, jak jsou na tom?

Musím říci, že na tom jsou velmi špatně. Navštívila jsem několik místních obchůdků, kde chodí pro potraviny. Už jsem řekla, té vody je málo, takže nakupují zásoby a dá se říci, že většina z nich brečí a přišli o veškeré majetky, takže není to tady veselé.

Přepisy pořadů zajišťuje Česká informační agentura . Texty neprochází korekturou.

autor: Gabriela Sahánková
Spustit audio

Více z pořadu