Pohádkový park Astrid Lindgrenové ve švédském Vimmerby vás přenese do jejích knížek

Přáli jste si jako malí hrát si s Lassem, Bossem a Olem v Bullerbynu? Nebo si zajít na návštěvu do Vily Villekully za Pipi Dlouhou punčochou? Ve městě Vimmerby ve švédském Smålandu, jen asi kilometr od rodného domu autorky těchto knížek Astrid Lindgrenové, se vám to může splnit.

Zábavní park Svět Astrid Lindgrenové vznikl v roce 1981 a ročně jej navštíví na půl milionu turistů ze Švédska i ze zahraničí.

„Každý rok se rozrůstáme a samozřejmě máme i více návštěvníků,“ říká mi ředitel parku Jocke Johansson, zatímco procházíme mezi jednotlivými domky a atrakcemi.

Vede Pipi

Tři čtvrtiny všech návštěvníků pocházejí ze Švédska a tomu je přizpůsobené i to, jak jsou jednotlivé atrakce interaktivní. Obliba knížek Astrid Lindgrenové se totiž v různých zemích liší. Třeba v Česku známé Děti z Bullerbynu ve Švédsku takový úspěch nemají.

Čtěte také

„Z jejích knížek tady absolutně vede Pipi Dlouhá punčocha. Ta je určitě také nejoblíbenější ve světě. Ve Švédsku je velmi oblíbený i Emil z Lönnebergy,“ vyjmenovává ředitel parku.

Mezi oblíbené spisovatelčiny hrdiny patří ještě Karkulín ze střechy. Pipi ale skutečně vede, což mi potvrzuje i osmiletá Vilma. Když se jí ptám, kterou z postav by ráda potkala, jmenuje bez váhání právě copatou obyvatelku Vily Villekully.

Ve škole i na jevišti

Dívčino přání se může splnit jen o pár metrů dál, kde právě na pódiu končí Pipi svoje vystoupení. Nadšeně jí tleská plné hlediště dětí a jejich rodičů. Spousta z nich tady ještě zůstává a vyráží se s Pipi skamarádit.

Do divadelních výstupů jsou zapojeni dospělí i dětští herci. Děti škola kvůli hraní v parku Astrid Lindgrenové speciálně uvolňuje z vyučování.

Pipi hraje ve zdejším představení dospělá žena, ale některé role se bez dětských herců neobejdou. Zaráží mě, jak je možné, že jsou děti v pracovní den na jevišti místo ve školních lavicích.

„Máme velmi dobré partnerství s místní školou. Umožňuje našim dětským hercům dny chodit do školy a jiné být tady. A to i dětem z jiných měst, třeba Stockholmu nebo Göteborgu,“ vysvětluje mi Jocke Johansson.

Hřiště podle Pipi

Plány parku a vzhled jednotlivých míst jsou navržené tak, jak si Astrid Lindgrenová přála. Když pár let po založení parku spisovatelka souhlasila s tím, že ponese její jméno, měla podmínku, že bude moci dohlížet na kvalitu.

A tak jsou možná jejím dílem i prolézačky, které právě míjíme. „Pro Astrid bylo důležité, aby děti měly čas, prostor a chuť si hrát,“ říká ředitel parku. „Jedním z hřišť, která tady máme, je i hřiště ‚Nesmíte se dotknout země‘, na kterém si v knížkách hraje Pipi s Tomem a Anikou.“

autoři: Jakub Lucký , and
Spustit audio

Související