Jágrovo Kladno po prohře 2:6 v Litvínově sestupuje, záchranu v extralize slaví i Pardubice

7. březen 2020

Hokejisté Kladna sestoupili po roce zpět do první ligy, kde strávili před návratem do extraligy pět let. Tým hrajícího majitele Jaromíra Jágra podlehl v závěrečném 52. kole základní části v přímém souboji o záchranu v Litvínově 2:6. Hráči Pardubic zvítězili na ledě Komety 2:0 a zajistili účast v nejvyšší soutěži i v dalším ročníku.

Osmačtyřicetiletý Jágr v utkání nebodoval. Dvěma góly včetně vítězného rozhodl o sedm let mladší kapitán Severočechů Viktor Hübl, jenž přidal i dvě nahrávky. Dokonce pět bodů za dva góly a tři asistence si v dresu vítězů připsal Tomáš Pospíšil. Účast v Lize mistrů si vybojoval obhájce titulu Třinec.

„Věděli jsme, že kdo bude mít nejméně bodů po 52 kolech, půjde dolů. Jsme to my... Díkybohu jsme dostali šanci, že jsme se o to mohli porvat v posledním zápase. Bohužel jsme tu příležitost nevyužili,“ řekl osmačtyřicetiletý Jágr, který v duelu nebodoval.

„Pravděpodobně nám nikdo nedával šanci, že budeme v posledním zápase bojovat o přežití. Na druhou stranu to, že sestupujeme, není příčina tohoto zápasu, prohráli jsme si to někde jinde,“ připoměl na Radiožurnálu Jaromír Jágr klíčové období mezi 19. lednem a 23. únorem, ve kterém Rytíři získali v jedenácti zápasech pouze jeden bod.

Slaví i Pardubice

Hokejisté Pardubic zvítězili v závěrečném kole základní části extraligy na ledě Komety 2:0 a zajistili účast v nejvyšší soutěži i v dalším ročníku. Vítěznou branku vstřelil v 18. minutě Patrik Poulíček.

Výhru pojistil trefou do prázdné branky Tomáš Rolinek. Kometa i po porážce zůstala na šestém místě a ve čtvrtfinále se utká s pražskou Spartou, která bude mít v úvodu výhodu domácího prostředí.

Liga mistrů

Druhým jistým účastníkem Ligy mistrů po vítězi základní části Liberci, který si zajistil Prezidentský pohár s velkým předstihem, se stal Třinec.

Obhájce titulu porazil Plzeň 3:0 a na druhé místo v dlouhodobé fázi dosáhl i díky ztrátě Sparty, která zdolala Olomouc 3:2 až v nájezdech. Mladá Boleslav bude mít pro čtvrtfinále výhodu domácího prostředí díky vítězství 3:0 před svými diváky nad Zlínem.

Berani tak zůstali naopak desátí a čeká je v předkole Olomouc. Hradec Králové zdolal Vítkovice 5:2, přestože ještě po dvou třetinách bylo skóre vyrovnané. Bez ohledu na výsledek z Karlových Varů tak mohli Východočeši počítat s osmým místem a proti Energii budou mít výhodu domácího ledu.

Tým Energie potřetí za sebou prohrál, byť tentokrát už nastoupil - oproti úternímu utkání na ledě Vítkovic - v nejsilnější sestavě. Hostující Bílí Tygři slavili po vítězství 5:3 první body po třech zápasech, v nichž vyšli naprázdno. A nakonec tak se součtem 102 bodů překonali o bod i zisk ze základní části minulé sezony.

  1. kolo hokejové extraligy:

HC Verva Litvínov - Rytíři Kladno 6:2 (1:1, 2:1, 3:0)

HC Kometa Brno - HC Dynamo Pardubice 0:2 (0:1,0:0, 0:1)

Mountfield Hradec Králové - HC Vítkovice Ridera 5:2 (1:1, 1:1, 3:0)

HC Energie Karlovy Vary - Bílí Tygři Liberec 3:5 (2:1, 0:3, 1:1)

BK Mladá Boleslav - PSG Berani Zlín 3:0 (2:0, 0:0, 1:0)

HC Sparta Praha - HC Olomouc 3:2 po sam. nájezdech (0:1, 2:1, 0:0 - 0:0)

HC Oceláři Třinec - HC Škoda Plzeň 3:0 (2:0, 0:0, 1:0)

autor: Petr Kadeřábek | zdroj: ČTK
Spustit audio