Jágr po roce na Floridě: O týmu jsem nic nevěděl, teď mu dám všechno

26. únor 2016

Přesně před rokem se Jaromír Jágr dozvěděl, že se stěhuje na Floridu, a narychlo si balil věci. Dnes táhne svůj tým za postupem do play-off, ale také za vítězstvím v divizi. Ve 44 letech se také stal nejstarším hráčem, který v jedné sezoně nasbíral 44 bodů.

„Ukázalo se, že je to dobře pro obě strany. Tvrdě jsem pracoval a tomuhle týmu dám všechno, co mám. Tenhle tým mi dal příležitost hrát a chci, aby to mělo cenu,“ chválí Jaromír Jágr s ročním odstupem svůj přesun na Floridu.

Pamatujete si, jak jste se o výměně z Devils dozvěděl?

Bylo to před rokem a šesti hodinami, co jsem tu zprávu dostal. Nevěděl jsem nic o hráčích Floridy. Zabalil jsem si věci a snažil se dostat sem tak rychle, jak to bylo možné.

Dnes jste nejstarším hráčem, který udělal během jedné sezony 44 bodů.

To se stalo? 44… 44 bodů, 44 let. Doufám, že udělám ještě nějaké další. Máme ještě 22 zápasů.

Čtěte také

Ale vaše pozice je luxusní. Na čele divize máte pětibodový náskok.

Nic neřešíme. Hrajeme zápas od zápasu a snažíme si to užít, nepřemýšlíme o tom, jestli jsme v play-off. Snažíme se udržet první pozici, a to znamená, že pořád musíme vyhrávat, protože vyhrávají všichni za námi. Nestaráme se o to, jak hrají ostatní, ale o to, abychom vyhrávali my.

První pozice může být hodně výhodná, začínali byste doma.

To nehraje žádnou roli. Nemůžeš přemýšlet o tom, kde budeš začínat. Může se stát, že prohraješ desetkrát za sebou a jsi mimo play-off. Je 22 zápasů do konce, to je hrozně moc.

Dnes jste měli docela dobrý forčeking. Cítil jste to také tak?

Měli (Arizona Coytes, pozn. red) šikovné obránce a nechtěli jsme jim moc nechat puk. Cítili jsme, že když na ně vyvineme tlak, budou držet puk do poslední sekundy. Zachytávali jsme jejich přirhávky a měli z toho gólové šance. V tom dnes byla naše síla.

Jaké to je mít zpátky Aleksandera Barkova?

V jedné situaci jsem doufal, že mi to přihraje zpátky, ale nepřihrál. Ale dal dva góly. A viděli jste ten moment ve třetí třetině? Jak byl sám před brankou a přihrával do rohu, kde nikdo nebyl? To bylo impozantní (smích).

Před zápasem jste ho motivoval, že se musí snažit. A dvakrát skóroval.

Je to dobrý hráč, je to jeho práce aby dával góly.

Ale je mu jen 20 let.

Některým hráčům je třicet a dobří nejsou, takže na to nemají. Není to otázka věku. Když je dobrý, měl by to zvládnout. Když nejsi dobrý, není důležité, kolik je ti je, prostě na to nemáš.

Florida si bude připomínat 20 let od finále Stanley Cupu. Vy asi nemáte tak dobré vzpomínky.

Tehdy nás porazili (Jágr hrál za Pittsburgh, pozn. red). Bylo to jedno z největších překvapení v 90. letech.

Jaromír Jágr
autoři: mch , vman , jkn
Spustit audio