Jadran se loučí s davy turistů, místní myslí na příští sezónu

7. září 2008
Zprávy

Hotel Zagreb ve Splitu opustí váleční veteráni, bude se privatizovat. Na jižní části chorvatského pobřeží se pod hladinou Jadranu hromadí odpadky. Ostrov Korčula rozšiřuje pláže. Na ostrově Krku v letovisku Baška je nové akvárium.

Město Split řeší, co s hotelem Zagreb. V minulosti v něm bydleli uprchlíci z války na Balkáně a nyní je část hotelu přestavěná na dům sociálních služeb - jsou v něm nejen chorvatští důchodci, ale také mladší váleční veteráni. Hotel ale patří státu a ten ho chce privatizovat. Paradoxně tomu nahrávají jiné plány města. Hotelový areál totiž leží v části Duilovo, se kterou Split počítá jako rekreační zónou.

Jižní Jadran trápí odpadky. Na první pohled to není znát, moře působí stále průzračně - potápěči ale upozorňují, že vodní proudy tam zanášejí nepořádek doslova z celého Jadranu. V hloubce od jednoho kilometru jsou prý nánosy PET lahví a dalších odpadků, které se ve slané vodě rozkládají jen velmi pomalu.

Ostrov Korčula se dlouhodobě potýká s nedostatkem míst pro koupání. Místní občané se proto rozhodli, že oživí pláž pod hlavní silnicí do Račišče. Už teď se tam dá koupat na nových oblázkových plážích. V budoucnu se ještě opraví sprchy, parkoviště a vznikne nová zastávka autobusu.

V letovisku Baška na ostrově Krku je nové akvárium. Je vůbec prvním na jadranských ostrovech. Ve 20 akváriích představuje tamní mořský svět. Hlavními lákadly jsou murény, chobotnice a langusty. Každá z nádrží má vlastní systém cirkulace a filtrace. Slaná voda v akváriích se udržuje na dvaceti stupních.

Kurzy a ceny:
Jedno euro vyměníte za 7 kun a 10 lipa, 100 českých korun pak za 28 kun a 70 lipa. Natural 95 - tadu mu říkají eurosuper - stojí 8 kun a 93 lip, nafta pak 9 kun. LPG pořídíte za 3 kuny a 35 lip.

Doprava:
Na pobřeží nejsou závažnější problémy. Se zdržením počítejte hlavně na dálničních mýnicích, které silný provoz nezvládají. Na dálnici z Rijeky se stále opravuje exit Vrata. Hranicemi do Slovinska projedete bez zdržení.

Počasí 8. 9.:
U Jadranu bude ráno a dopoledne oblačno s přeháňkami a bouřkami. Odpoledne protrhávání oblačnosti a slunečno. Ranní teploty 20 až 25, odpolední 25 až 30. Vát bude severní až severovýchodní vítr.

Jachtaře čeká proměnlivý vítr do dvaceti uzlů, moře je mezi dvojkou a trojkou, viditelnost do dvaceti kilometrů.

autoři: duv , Miroslav Panuška
Spustit audio