Jaderné elektrárny tu nejsou napořád, připouští Václav Havlíček z JET

9. říjen 2014

„Lidé se v případě jádra dělí na jasné ano a jasné ne,“ nastiňuje vedoucí reaktorového bloku v Jaderné elektrárně Temelín Václav Havlíček. Své studenty se snaží nejenom vzdělávat, ale také motivovat k tomu, aby o energetice přemýšleli a vytvořili si sami vlastní názor.

Václav Havlíček patří k aktivním lektorům vzdělávacího osvětového programu Energie – budoucnost lidstva, kde se snaží vést diskuze nejen o jádru, ale také o ekonomických, ekologických a sociálních problémech.

Čtěte také

„Neobhajujeme Temelín. Snažíme se vést studenty k tomu, aby přemýšleli sami, aby si dokázali informace ověřit a vytvořit vlastní názor,“ nastiňuje s tím, že o jaderné energetice koluje mnoho nepravd. „Postupem času se dostáváme k tomu, že nastupující generace spíše jadernou energetiku podporuje, než by ji vnímala špatně,“ míní.


Pravděpodobnost havárie v Temelíně je jednou za deset miliónů let

Václav Havlíček však neodmítá ani alternativní zdroje energie. „Jaderná elektrárna není věc, která tady bude pořád. Lidstvu v budoucnu nezbude asi nic jiného, než se obrátit na energie ze slunce, na vítr nebo potenciál v zemi,“ vysvětluje.

Hrozí nám blackout? Je Jaderná elektrárna Temelín skutečně bezpečná? A proč se německá vláda odklonila od jaderné energetiky? Poslechněte si Večerního Hosta Radiožurnálu.

Celý rozhovor si kdykoliv poslechněte buď kliknutím na odkaz přímo v tomto článku nebo v našem audioarchivu.

autor: prh
Spustit audio