Jablonecká nemocnice dočasně uzavře ortopedii a ORL. Jaký je v létě provoz v dalších nemocnicích v kraji?

Je polovina prázdnin, většina lidí čerpá dovolenou, a jinak tomu není ani u zdravotníků. I ti se potřebují vystřídat. Nejen kvůli tomu se ale omezuje provoz některých oddělení nemocnic i plánované operace.

Jablonecká nemocnice

Například v jablonecké nemocnici je od pondělí 25. července na dva týdny zavřené lůžkové oddělení ortopedie. Pacienty začnou přijímat na plánované operace znovu od 8. srpna. Netýká se to ale akutních operací a úrazů.  A od čtvrtka 28. července bude do 8. srpna zavřené i nosní, ušní a krční oddělení. Fungovat nebude ani pohotovost ORL.

„S uzavřením lůžkové části ale souvisí i uzavření ORL pohotovosti. Pacienti s akutními obtížemi se mohou mimo klasickou pracovní dobu ambulance nechat ošetřit v Krajské nemocnici Liberec,“ upozornila mluvčí jablonecké nemocnice Jana Válková.

Omezení se týká i dalších odborných ambulancí. O které konkrétně jde, uvádí jablonecká nemocnice na svých webových stránkách pod záložkou Letní režim.

Krajská nemocnice v Liberci

Některá oddělení jsou uzavřená také v Krajské nemocnici v Liberci. Důvodem tentokrát nejsou dovolené zdravotníků, ale havarijní stav nosné konstrukce sedmi operačních sálů. Nemocnice se proto musela pustit do okamžité rekonstrukce, která potrvá minimálně do podzimu.

Čtěte také

Na plánované operace proto pacienty objednávají do dvou svých menších nemocnic. Na ortopedické operace do Turnova, na gynekologické do Frýdlantu. Na objednané zákroky zvou pacienty podle dohodnutých termínů.

Kromě uzavřených oddělení se v pondělí 25. července také jedno otevírá. A to nová urologická ambulance, která byla více jak měsíc uzavřená a fungovala v náhradních prostorách. Důvodem uzavírky byla rozsáhlá rekonstrukce operačních sálů.

Nemocnice a koronavirus

Na doporučení krajských hygieniků začaly některé nemocnice postupně nařizovat nošení roušek, a to jak pro návštěvy, tak i pro nově příchozí. K takovému kroku přistoupila od soboty 23. července například Nemocnice s poliklinikou v České Lípě nebo nemocnice v Jilemnici a v Semilech. V ostatních doporučují nošení roušek v případě respiračních onemocnění. Ale třeba v jablonecké nemocnici už začali na koronavirus testovat všechny pacienty před plánovanou operací.

Spustit audio

Související