Jablek se letos urodilo méně než vloni. V českých obchodech si za ně na podzim a v zimě připlatíme

1. říjen 2019 08:17

Ovocnáři nejen v Česku, ale prakticky v celé Evropské unii letos sklidí méně jablek než vloni. Řada z nich hospodaří letos se ztrátou, kterou vládní kompenzace pokryjí jen částečně. A tak je už teď jasné, že cena tohoto ovoce na podzim a v zimě poroste. Jak vysoko?

Čtěte také

„Situace je taková, že předpokládáme, že k určitému nárůstu ceny dojde, nicméně zvýšení cen na úroveň roku 2017, kdy nebylo výjimkou, že na jaře roku 2018 v obchodech stála i kolem 50 korun za kilogram, takovou situaci neočekáváme," říká předseda České Ovocnářské unie Martin Ludvík.

A vysvětluje, že se čeští ovocnáři na tvorbě ceny podílí jen malou částí.
„Když někdo v obchodě zaplatí 30 korun za kilogram jablek, tak ovocnáři se z toho dostává částka mezi 8 až 10 korunami."

S nárůstem cen jablek počítají i v obchodech

Podle majitele jičínského obchodu s ovocem a zeleninou Radkem Golisem budou i pro něj nákupní ceny vyšší, jakou cenovku ale nakonec postaví do regálu zatím neví. Zákazníci jsou podle něj ochotni si za dobré zboží připlatit, ale jen do určité míry.
„Záleží na kvalitě jablka. 39 korun za kilogram je ještě taková ta magická cenová hranice, že to ještě jsou lidé ochotni zaplatit. Kdybych tam měl cenovku už přes 40 korun, tak si budou lidé ťukat na čelo."

Jablka, úroda, sklizeň (ilustrační fotografie)

Jablka zůstávají podle obchodníků i ovocnářů nejprodávanějším ovocem na českém trhu. Spotřeba na obyvatele je přes 20 kilogramů za rok, což je podle Martina Ludvíka zhruba třetina veškerého ovoce u nás.

Čtěte také

Populární jsou - a to především v zimě, kolem Mikuláše a Vánoc - také citrusy. Tam o cenách zatím jasno není, rozhodne sklizeň v průběhu listopadu a prosince, vysvětluje Martin Ludvík.
„Víme, že i ve Španělsku jsou vlivem špatného počasí nějaké škody u citrusů, takže uvidíme, jak se tyto ceny nastartují. A co se týče banánů, tak jsme velmi často mediálně masírováni tím, že banány trpí různými chorobami a že bude možná problém s jejich produkcí. je ovšem otázkou, nakolik je to pravda a do jaké míry je to pouze obchodní spekulace."

Ještě dodejme, že úroda hrušek - dalšího v Česku populárního ovoce - byla letos v Evropě průměrná a ceny by v obchodech nahoru letět neměly.

autoři: Tomáš Lörincz , baj
Spustit audio

Související