Izraelský prezident Peres musel nečekaně přerušit jednání s Milošem Zemanem

7. říjen 2013

Izraelský prezident Šimon Peres přerušil rozhovor s českým prezidentem Milošem Zemanem. Oba politici začali po uvítací ceremonii v Jeruzalémě jednat za zavřenými dveřmi. Peres ale krátce na to místnost opustil. Zastihla jej totiž zpráva, že jeden z hlavních izraelských rabínů Ovadia Josef umírá. Podle izraelských zvyklostí za ním musel odjet. Jednání obou prezidentů tak budou pokračovat až později odpoledne.

Už při slavnostních projevech ale Zeman mimo jiné uvedl, že Česká republika jedná o vyslání svých vojáků v rámci mírových sil na Golanské výšiny. Izrael označil za ostrov demokracie na Blízkém východě. Boj s terorismem je podle Zemana úkol nejen České republiky a Izraele, ale celého civilizovaného světa.

Peres zase vyzdvihl změnu českého postoje k zařazení Hizballáhu na evropský seznam teroristických organizací.

Odpoledne Zeman jedná také s premiérem Benjaminem Netanjahuem. Obě jednání jsou uzavřená a zatím se neví, o čem státníci mluvili. Neočekává se ale, že by byla nastolena nějaká zásadní témata. Návštěva je koncipována spíše jako přátelská, aby Miloš Zeman podpořil dobré vztahy Česka a Izraele.

Miloš Zeman dnes ještě bude pokládat věnec ke hrobu zakladatele sionismu Theodora Herzla a navštíví památník holocaustu. Zítra jej čeká oběd s ministryní spravedlnosti Cipi Livniovou.

V rámci turistického programu své cesty navštíví český prezident také jeruzalémské památky. A právě zde může nastat problém. V prezidentově programu je totiž zřejmě i návštěva východního Jeruzaléma.

O něm ale Palestinci tvrdí, že nepatří do Izraele. Zemanova návštěva je však koncipována čistě jako návštěva státu Izrael. Palestinci už avizovali, že pokud Zeman východní Jeruzalém navštíví, vyvodí z toho důsledky.

Návštěva Miloše Zemana v Izraeli. Na snímku český prezident a jeho protějšek Šimon Peres
autoři: mac , kap
Spustit audio