Izraelci prožívají volební déjà vu. Nejvíc hlasů zřejmě zase získal Netanjahu, píší Times of Israel

24. březen 2021

O novém složení v poslaneckých lavicích Knesetu rozhodovali izraelští voliči už počtvrté v krátké době. Nad povolebními rozhovory navíc bude zřejmě dál viset stín předčasných – a tedy už pátých voleb. Pokud se výsledky exit pollů potvrdí, získal největší porci hlasů dosavadní premiér Benjamin Netanjahu. Po celonočním sčítání voleb to píše server Times of Israel.

Na absolutní většinu to ale zřejmě stačit nebude a tím pádem bude znova potřebovat spojence. Podle první analýzy serveru Times of Israel se Netanjahuově straně Likud povedlo odvrátit hrozbu, kterou představovaly ambiciózní pravicové strany Naftali Bennetta nebo Gideona Saara.

Až konečné výsledky ale ukážou, jakou roli při volbách sehrála rychlá očkovací kampaň nebo dosažení mírových dohod s několika muslimskými státy.

28 tisíc za Klimatickou jízdenku

Volební hit rakouských zelených získává přesnější obrysy. O přípravách jednotné zvýhodněné jízdenky na veškerou hromadnou dopravu píše rakouský Der Standard. Chystaná Klimatická jízdenka vyjde v přepočtu na 28 tisíc korun ročně a má platit jak ve vídeňském metru, tak v odlehlých alpských údolích.

Čtěte také

Myšlenka má ale podle komentáře v deníku několik trhlin. Nejedná se o totiž o promyšlenou novelu dopravního zákona. K samotné změně chování cestujících totiž levná jízdenka nestačí.

Organizace regionální dopravy dál zůstane na místních politicích. Rakouské obce se ale bojí, že jim stát dostatečně nepokryje výpadek příjmů. Pro stávající cestující bude výhodnější celostátní jízdenka, kterou si koupí v celostátním systému. Otázkou je, zda systém namotivuje nové zákazníky.

Počet aut se sníží jen tehdy, pokud stát zlepší i dopravní spojení a vyřeší takzvaný problém poslední míle. Tedy jak se rychle a příjemně dostat z výstupní zastávky do cíle, podotýká v komentáři Der Standard.

Lukašenko zatýká polskou menšinu

Běloruský prezident Alexander Lukašenko už od loňských zmanipulovaných voleb pozatýkal, koho mohl, píše list Rzeczpospolita. Už si ale prý našel nový cíl represí – běloruské Poláky.

Čtěte také

Policie v úterý zatkla předsedkyni největšího svazu, který národnostní menšinu sdružuje. Andżelika Borysová ještě o víkendu nahlas kritizovala běloruskou vládu za kampaň proti polským školám a zatýkání polských aktivistů.

Cíl Alexandra Lukašenka se zdá být jasný – vyhrožovat polské vládě, která jinak běloruské disidenty a tamní nezávislá média všelijak podporuje.

Varšavská diplomacie by ale podle listu Rzeczpospolity neměla rezignovat a zasáhnout běloruské politiky zbraní, která zabolí nejvíc: tvrdými sankcemi. Jak jinak reagovat ve chvíli, kdy běloruské justici stačí pár minut na vynášení tvrdých rozsudků proti disidentům?

Přehled zahraničního tisku čtou Lukáš Matoška a Jan Bumba. Celý si ho můžete poslechnout v audiozáznamu.

autor: Ondřej Elbel
Spustit audio