Izrael nejsvobodnější zemí na Blízkém východě, fotosoutěž o Jeruzalému a papež proti antisemitismu

19. únor 2017

V pravidelné výroční zprávě americké lidskoprávní organizace Freedom House byl Izrael označen za nejsvobodnější zemi na Blízkém východě. Na škále od 1 do 100 bodů, která posuzuje stupeň svobody a demokracie, jich Izrael získal 80. Jemu nejbližší státy v oblasti – Libanon a Turecko – dosáhly skóre 44 respektive 38 bodů, Írán pak pouhých 17.

Nadpoloviční většina poslanců ze všech poslaneckých klubů podpořila přijetí dvou nových významných dnů v kalendáři České republiky. Devátý březen by tak připomněl vyhlazení terezínského rodinného tábora v Osvětimi v roce 1944 a 18. červen druhý odboj. Toto datum odpovídá poslednímu boji českých parašutistů, kteří v roce 1942 po atentátu na zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha našli úkryt v pražském pravoslavném chrámu Cyrila a Metoděje.

Několik izraelských organizací včetně Ministerstva zahraničních věcí vyhlásilo mezinárodní fotografickou soutěž s tematikou Jeruzaléma. Až do 28. února je tak možné přihlásit fotografie zachycující Jeruzalém z libovolného období. Snímky budou následně vystaveny do 19. března na internetu a veřejnost bude hlasovat o nejlepších z nich. Tým kurátorů současně vytvoří z fotografií výstavu v jeruzalémském památníku Givat HaTachmošet. Více informací je možné nalézt na www.gurushots.com/jerusalem.

Papež František se ve Vatikánu setkal se skupinou představitelů americké Ligy proti hanobení, která již od roku 1913 bojuje proti antisemitismu, za spravedlivé a rovnoprávné zacházení se všemi lidmi. Papež při setkání opětovně odsoudil antisemitismus „ve všech jeho formách“. Jak dále uvedl, „stojí v naprostém protikladu ke křesťanským zásadám“.

Izraelský prezident Reuven Rivlin se zúčastnil slavnostního znovuotevření kostela v Galileji, který červnu 2015 vypálili židovští extremisté. Na jeho obnovu Izrael přispěl 400 000 dolary. „Nenávist nemůže vyhrát,“ řekl prezident Rivlin při této příležitosti. „Jsme pro náboženskou svobodu, neboť dobře víme, co je to zažít náboženskou perzekuci, protože jsme demokratický stát, který uznává právo všech uctívat Boha podle vlastního přesvědčení.“

autoři: Teresie Bečková , Leo Pavlát
Spustit audio