Ivana Karásková: S Čínou nejsme schopni správně jednat

Čínské investice v Česku nejsou na uspokojivé úrovni. Řekl to český premiér Andrej Babiš po setkání se svým čínským protějškem u příležitosti summitu 16 + 1 v chorvatském Dubrovníku. Politoložka a specialistka na vztahy s Čínou Ivana Karásková ale ve Dvaceti minutách Radiožurnálu připomíná, že vina ji tak trochu i na české straně.

„Nejsme schopni vygenerovat kvalitní projety a Číňanům říci, do kterých odvětví by investice měly přicházet. Jedna strana mince je to, že si myslíme, že investic je málo, druhá strana mince to, že nejsme schopni s Čínou správně jako partneři jednat,“ upozorňuje.

EU by měla být razantnější. To je způsob, kterému Čína rozumí.
Ivana Karásková

A kdo za to může konkrétně? Podle Karáskové jde o problém všech zapojených subjektů – ministerstev, státní správy i podnikatelů. Dalším problémem je, že prioritizace 16 + 1 je velmi nízká, stejně tak i povědomí o tom, co může přinést.

A jak čínští vrcholní politici vnímají Českou republiku? „Pozornost je věnována více západoevropským zemím, nebo zemím, které mají velký trh. V oblasti 16 + 1 je to Polsko a Rumunsko,“ připomíná s tím, že Česko je zajímavá z geopolitického hlediska, musí ale také přijít s něčím, co by bylo přidanou hodnotou, ať už je to biotechnologie, věda a výzkum nebo další oblasti.

Upozorňuje také na to, že pokud Čína nabízí nějaký produkt, tak uvažuje v jiných dimenzích – zajímavé pro ni je, pokud nějaké země odebere nejméně půl milionu nějaké komodity. To je ale pro zemi s deseti miliony obyvateli, jako je Česko, nereálné. Stále se ale podle Karáskové dá nalézt společná platforma pro výměnu informací.

„Momentálně nefunguje ani pořádně tok informací mezi těmi státy,“ uzavírá.

autoři: Tomáš Pancíř , prh
Spustit audio

Související