Ivan Pilný: Své názory neskrývám. S Andrejem Babišem máme korektní vztahy

Na postu ministra financí vystřídá Andreje Babiše jeho stranický kolega a poslanec Ivan Pilný. Mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček oznámil, že Miloš Zeman jmenuje Pilného novým ministrem financí příští týden. O Ivanu Pilnému se mluví jako o rebelovi uvnitř hnutí ANO, tuto „nálepku“ ale on sám ve Dvaceti minutách Radiožurnálu odmítá.

„ Neustále hájím svůj názor a můj první projev v Poslanecké sněmovně zněl, že Bůh nebo příroda nás stvořili s dvěma konci, na jednom sedíme a druhým myslíme, a požádal jsem své kolegyně a kolegy, abychom k myšlení – alespoň někdy – používali ten správný konec. Zatím se to moc neujalo, a jestli to ze mě udělalo rebela, to nevím,“ říká.


Bramboračka, která tady byla vytvořená a kvůli které lidé začali chodit do ulic, už jednou musí přestat, je možné ještě něco udělat ve prospěch občanů této země. Já jsem prostě přijal tuto zodpovědnost. IVAN PILNÝ

K Andreji Babišovi má podle svých slov korektní vztah, a pokud má jiný názor než on, tak si v diskuzi názory oba dva vymění. „Někdy je přijme, někdy nepřijme. Probíhá mezi námi korektní diskuze, jsem určitě člověk, který své názory neskrývá a hájí je,“ připomíná s tím, že úplně shodný názor neměli například v případě zákona o elektronických komunikacích.

Politika klesla na dno

Hlavní příčinou vládní krize podle něj byly klesající preference sociální demokracie a hledala se jakákoliv strategie, aby se to zastavilo. K tomu se přidaly i některé opoziční strany a uspořádaly štvanici, která půl roku před volbami paralyzovala činnosti parlamentu a vlády.


Premiér Bohuslav Sobotka akceptoval Pilného nominaci ve středu, předtím odmítl návrhy hnutí ANO, podle kterých měli být Babišovými nástupci v čele ministerstva dosavadní náměstkyně Alena Schillerová a ministr životního prostředí Richard Brabec. Vyčítal jim přílišnou blízkost k Babišovi či jeho někdejšímu holdingu Agrofert.

„Skutečná příčina není chování pana ministra Babiše,“ říká, ale zároveň připouští, že Andrej Babiš má střet zájmů, s tím ale vstupoval do vlády, čehož si byl Bohuslav Sobotka vědom. „Sociální demokracie hledá nějaký způsob, jak zastavit hnutí ANO,“ dodává.

Nesouhlasí také s tím, že by Andrej Babiš ovlivňoval média, která vlastní, nechal se ale vmanévrovat do situace ohledně nahrávek, což nakonec podle něj sám Babiš uznal. „Co se tam odehrávalo, kdo si to objednal, sestřihal a vydával v této podobě, nevím. Politika v naší zemi klesla na dno,“ upozorňuje.

autoři: prh , jaf
Spustit audio