Ivan Kraus představuje knihu Veřejný písař. Cesta z hlavy do počítače je nejistá, uznává

20. květen 2014

Říká o sobě, že patří mezi literární drbany. „Sbírám, co slyším, vidím a co se dočtu,“ shrnuje prameny inspirace spisovatel Ivan Kraus, který ve vysílání Hostu Radiožurnálu představil svou novou knihu Veřejný písař.

Na Veřejném písaři pracoval postupně dlouhých 20 let. „Cesta z hlavy k počítači nebo psacímu stroji je nejistá,“ vysvětluje známý spisovatel.

Stává se to podle něj každému z nás – občas se snažíme vyjádřit pocity, ale z pusy nám nakonec vylétne něco úplně jiného. A tak je to i se psaním. Abeceda je totiž podle Ivana Krause mocná. Umožňuje nám psát milostné dopisy i udání.

Čtěte také

Veřejný písař je člověk, který na zakázku napíše třeba stížnost, žádost nebo dopis na úřad. „Když mají lidé psát úřadu, zkroutí se do křeče,“ osvětluje pracovní náplň písaře.

Kam Ivan Kraus chodí pro inspiraci? V hospodě byste ho prý nenašli. „Jsem spíš kavárenský typ, protože mi nechutná pivo. A v nich kradu příběhy a nápady jako mnozí škrabalové,“ přibližuje.

Cesta z hlavy do počítače nebo psacího stroje je podle spisovatele Ivana Krause nejistá

Jaké to je být tulákem v cizí zemi? Jak dnes Ivan Kraus vzpomíná na emigraci? A jak často se schází se svými sourozenci? Ptala se moderátorka Lucie Výborná krátce po 10. hodině.

Audio záznam rozhovoru si můžete poslechnout kliknutím na odkaz přímo v tomto článku a také v iRadiu.

autor: šše
Spustit audio