Ivan Hoffman: Klasické senátní vyvažování

17. říjen 2018

Vyvozovat z vítězství ODS v doplňovacích volbách do Senátu něco zásadního o orientaci českých voličů nemá smysl.

Jedná se o interní zprávu pro Občanské demokraty, že se za ně jejich volič přestal stydět a přišel je volit.

Čásenský: ODS se po dlouhých letech v kómatu zvedla z popela a nabídla lidi, kteří stáli za zvolení

Tisková konference ODS po 2. kole senátních voleb

Senátní volby vyhrála ODS, která získala deset mandátů a v dalších obvodech zvítězili jí podporovaní kandidáti. Může tak vytvořit nejsilnější senátorský klub. Teď bude záležet na tom, ke komu se připojí nezávislí senátoři. Šanci tak mají i lidovci a hnutí STAN.

Důvod se pak nabízí docela jednoduchý. Kdo nic nedělá, nic nezkazí a ODS těží z toho, že nic nedělá. Volební vítězství není oceněním její práce ani programu, bude spíše výrazem nostalgické přízně.

Volbami do Senátu se tradičně vyvažuje vliv ve Sněmovně. ODS se pro opozici rozhodla už v Poslanecké sněmovně, zvládne ji jistě i v Senátu. Zda se skutečně ODS stala lídrem pravice, jak to sama touží vidět, nelze při marginální účasti ve druhém kole volby posoudit.

Otec zakladatel a syn

Možná se spíše stala lídrem opozice, stranou, které volič svěřuje dozor nad těmi, kterým svěřuje vládu. ODS porazila spíše Piráty, než Babiše. A Piráty porazila na hlavu.

Komu pak za dobrý výsledek může předseda Fiala poděkovat? Možná by měl začít u dvou Václavů Klausů.

Ivan Hoffman

Ten starší, otec zakladatel, coby hlasatel konzervativní a národní politiky vyčnívá z všudypřítomné politické opatrnosti a Klaus mladší vyčnívá používáním zdravého, neideologického rozumu. Jsou oba dobří stylisté a kdo je čte, může nabýt dojmu, že ODS má nějaký potenciál.

autor: iho
Spustit audio

Související

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.