Iva Pekárková o migraci: Češi a Poláci mají v Británii pověst rasistů

12. srpen 2015

Do studia BBC v Londýně usedla spisovatelka a tlumočnice Iva Pekárková, která od roku 2005 žije v Anglii a tvrdí o sobě, že je imigrantkou.

„Nemám na vybranou,“ vysvětluje v rozhovoru s moderátorkou Lucií Výbornou. „Jakmile přijedete do cizí země, jste oficiálně imigrant,“ dodává a připomíná, že doma se cítí tam, kde je její přítel Kenny.

„Mám výhodu, že tu znám spoustu dobrých lidí a necítím se nijak v ohrožení,“ přibližuje svůj život ve Velké Británii a upozorňuje, že Britové tématem imigrantů nežijí.

Situace je podle ní nastavená poměrně jednoznačně. „Umožňuje těm největším hnusákům, aby se sem dostali,“ říká. Migranti totiž potřebují uplácet a umět v tom chodit, aby se do Evropy vůbec dostali. „Poctivý člověk to má třikrát tak těžké,“ soudí. „Lidé se snaží po stovkách dostávat do tunelu mezi Francií a Anglií. Nejsou zas tak zoufalí, ale chtějí lepší život. A to by se mělo rozlišovat,“ míní.

Čtěte také

Kdyby mi vzali peníze a mobil a zavřeli mě, taky bych rozbíjela okna

Uznává ovšem, že Češi a Poláci mají v Británii pověst rasistů. „Myslí si, že se Britové budou chovat lépe k bílým imigrantům než třeba k černošskému obyvatelstvu,“ vyvádí z omylu mnohé Čechy Iva Pekárková. „Může to mít něco společného s britským impériem, ale Britové se necítí nadřazení nad lidi jiných kultur,“ upozorňuje.

„Migranti se líčí jako lidi, kteří znásilní ženy a okradou domácnosti. Je přirozené, že Češi mají strach z neznámých věcí, ale uprchlíci jsou v naprosté většině zoufalí lidé, kteří potřebují pomoct,“ uvádí a zmiňuje protesty migrantů v zařízení v Bělé. „Vzali jim mobily, peníze a zavřeli je. Já bych taky rozbíjela okna a bouřila se,“ přiznává.

Iva Pekárková

Jak Iva Pekárková pracuje na své další knize? Jaký je rozdíl mezi jezděním taxi v New Yorku a v Londýně? I na to se ptala moderátorka Lucie Výborná mezi 10. a 11. hodinou.

Audio záznam rozhovoru si můžete poslechnout kliknutím na odkaz přímo v tomto článku a také v iRadiu.

autor: šše
Spustit audio