Iva Janžurová slaví 80. Celý život vyprodává kina i divadelní sály, další premiéru chystá v červnu

Jedna z nejoblíbenějších českých hereček Iva Janžurová dnes slaví osmdesátiny. Natočila více než 350 televizních filmů a seriálů.

Opakovat stále to stejné dokola, nezamotat se a hlavně nesmát se a zachovat si chladnou hlavu. Přesně v tom je kouzlo slavné scénky Felixe Holzmanna a Ivy Janžurové Včera, dnes a zítra. 

Rodačka z Vysočiny natočila hned několik takových skečů, které jsou, jak před časem řekla ve vysílání Radiožurnálu, nesmrtelné. „Holzmann byl bezpochyby v tomto génius, bylo na něm pozoruhodné, jak si pečlivě vybíral partnery. Když to psal, už slyšel výsledek, jak by to mělo vypadat.“

Čtěte také

Diváci znají Ivu Janžurovou i díky slavným filmovým rolím. Zvládá všechny polohy herectví: ty vážné například ve snímku Kočár do Vídně, ty komediální třeba ve filmech Marečku, podejte mi pero nebo Zítra to roztočíme, drahoušku. V roce 2019 si v černé komedii Teroristka zahrála slušnou starší dámu, která bere spravedlnost do svých rukou.

Film i divadlo

Když hraje Iva Janžurová, jsou vyprodané nejen kinosály, ale i divadelní scény. V současnosti je členkou Národního divadla, kde ztvárňuje britskou královnu Alžbětu II. v Audienci u královny. Momentálně dozkoušela inscenaci Pusťte mě ven pod režijním vedením své dcery Sabiny Remundové, která slaví narozeniny o den dřív než maminka. Premiéra bude 30. června pod Žižkovskou věží a poté se bude představení hrát v Divadle Kalich.

autoři: Jiří Štefl , als
Spustit audio

Související