Iva Holmerová: Na trhu chybí solidní nabídka dostupného bydlení pro seniory

6. září 2019

Podle prognóz bude v roce 2050 až 29 % lidí starších 65 let, přičemž přes 10 % bude starší 80 let. Jak se na to stát připravuje? A proč jsou chudobou ve starším věku ohroženy spíš ženy?

Tento týden vláda projednala Strategický rámec přípravy na stárnutí společnosti pro roky 2019–2025. Podle gerontoložky Ivy Holmerové představuje naději, že stát bude stárnutí populace řešit efektivně. Na optimismus je ale ještě brzy. Záleží, jaká bude praxe.

„Demografický vývoj vyžaduje daleko širší změny v oblasti státní správy, dostupného bydlení, financování a kvality sociální a zdravotní péče, celoživotního vzdělávání, zaměstnanosti, ocenění a odměňování práce v sociálních službách, ochrany práv seniorů či fungování veřejného prostoru (zejména v kontextu jeho bezbariérovosti). V neposlední řadě musí příprava na stárnutí rovněž zahrnovat vytváření podmínek pro osobní aktivitu ve stáří, občanskou angažovanost a dobrovolnictví či rozvoj kvalitních mezilidských a rodinných vztahů obecně. Zásadním aspektem je i podpora porodnosti a stability rodin.“

Zdroj: Strategie přípravy na stárnutí společnosti 2019–2025

Co je to feminizace chudoby?

Někteří senioři mají o důchodové reformě poměrně dobré znalosti (ilustrační foto)

S rostoucím věkem seniorů a seniorek se zvyšuje i podíl osob ohrožených chudobou. Proč chudoba ve starším věku častěji ohrožuje ženy než muže?

„Ženy se často věnují věcem, které společnost tak ekonomicky neoceňuje, jako je třeba jejich pečující úloha, ať už v rodině nebo v pečujících profesích. Navíc ženy mají u nás celkově nižší příjmy než muži,“ vysvětluje Holmerová v pořadu Jak to vidí.

Nejvíc se vydá za bydlení

Nejvíc senioři vydají na bydlení (průměrně skoro 28 % příjmů) a jídlo (asi 24 %). Další čtyři procenta putují na péči o zdraví. „To je velice závažné. Z už tak nízkého důchodu – v evropském srovnání – na to ostatní zbývá velice málo,“ konstatuje gerontoložka.

Na trhu podle ní chybí dostatečná solidní nabídka bydlení, dostupná i pro seniory. „Mnozí tak žijí ve zbytečně velkých bytech a domech s velkými zahradami. V domech, kde je mnoho schodů a dalších bariér.“

„Většina z nich se obává dát napospas divokému trhu s nemovitostmi. Mají strach, že by mohli o svůj byt přijít a další už nezískat.“ Podle Holmerové jako strašák stále funguje kauza H-Systemu.

Další témata rozhovoru: geriatrický syndrom křehkosti; přínos starších lidí v pracovním kolektivu; senioři a internet; iniciativa Doctors for Future; brexit; přechylování v češtině.

autoři: Vladimír Kroc , and
Spustit audio

Související