Italové se hromadně vracejí domů z Chorvatska

26. srpen 2008
Vysílání v Chorvatsku 2009

Italští rekreanti opouštějí Chorvatsko, končí jim dovolená. Letos u Jadranu zemřelo víc Čechů než loni. Námořním kapitánům se v Zadaru nějak nedařilo.

Líbí se vám Italové a Italky? Pokud ano, máte smůlu. V Chorvatsku se teď s nimi budete setkávat čím dál méně. Ne že by na tuto zemi zanevřeli, ale prostě jim končí tradiční letní dovolená. Feragosta je u konce, všichni Italové se vracejí domů a jdou do práce. Třeba z Dubrovníku jich jen o uplynulém víkendu odjelo na šest tisíc. Z přístavu navíc zmizela většina velkých lodí, na kterých právě Italové rádi putují po Středomoří. Snad přijedou zase za rok, i když letošní statistiky naznačují, že se Chorvatska tak nějak nabažili - odhaduje se, že Italů přijelo o 18 procent méně než loni.

Nicméně teď příchází velká éra Čechů, Poláků, Maďarů a Slováků. Končí hlavní sezóna, a tak přicházejí slevy. Řada našinců se proto u moře ještě ráda zdrží. Ovšem pozor, varování: Během dovolené v Chorvatsku letos zemřelo devatenáct Čechů. Vyplývá to z informací ministerstva zahraničí. "Bilance je už teď horší než loni. Čtyři naši turisté se letos utopili, šest se jich zabilo při dopravních nehodách, jeden člověk zahynul po pádu z výšky. Ostatní zemřeli přirozenou smrtí," vypočítala pro Radiožurnál letošní smutnou bilanci česká konzulka v Chorvatsku Veronika Honcová.

Na moři u Zadaru se stalo několik nehod lodí. Katamaran Paula měl problémy před městským přístavem. Kapitán zřejmě neodhadl správnou vzdálenost a s katamaranem narazil do luxusní jachty, přivázané na konci přístavu. Další loď se zase nevešla pod most a doslova si urazila stěžeň. Obě popsané nehody se naštěstí obešly bez zranění.

Vodice má problémy s nočními kluby. Hlavně s takzvanou Haciendou, diskobarem Exit a některými dalšími podniky na plážích. Za vším je hudební produkce, která se někdy přenese přímo před podnik nebo neodhlučněnými stěnami a okny proniká do okolí. V okolí zábavních podniků se už několikrát měřil hluk, úředníci se dokonce vypravili přímo do diskoték a barů. Žádnou pokutu ale neudělili, když se jich hoteliéři z okolí ptali proč - odpověděli jednoduše: "Byli jsme tam soukromě!"

Ceny a kurzy

Za 1 euro dostanene 7 kun a 10 lip a za 100 českých korun 28 kun a 34 lip. Litr naturalu 95 stojí - 8 kun a 93 lip, za naftu zaplatíte necelých 9 kun.

Doprava

Na jadranské magistrále teď bývá středně silný provoz, na istrijském ypsilonu a v některých letoviscích se tvoří kolony. Na staré cestě mezi Krapinou a hranicí se Slovinskem počítejte se zdržením kvůli opravám. Dálnicemi projedete bez potíží. Na přechodu Macelj je silný provoz, odbavování je ale průběžné.

Počasí

U Jadranu bude v úterý 26. srpna většinou slunečno. Ranní teploty 17 až 22, odpolední vystoupí na 28 až 33 stupňů. Vát bude severozápadní až zápádní vítr. Ráno - hlavně na severu Dalmácie bura.

Na jachtaře čeká proměnlivý vítr 5 až 15 uzlů. Moře bude mezi dvojkou a trojkou, viditelnost do 20 kilometrů. Pozor, ve Velebitském kanálu během noci a ráno nárazový vítr 35 až 45 uzlů.

autor: duv
Spustit audio

Více z pořadu