Internet na veřejných místech zdarma? Obce a města mohou získat dotaci téměř 400 tisíc

15. květen 2018

Internet na veřejných místech zdarma, to mají městům a obcím umožnit dotace z evropských fondů. Úřady mohou o peníze žádat v rámci projektu wifi4eu od dnešních 13 hodin. Získat mohou 15 tisíc eur, což je necelých 400 tisíc korun. Výzvu vypsala Evropská komise.

V první výzvě se má v každé zemi rozdělit alespoň patnáct poukázek. Ministr průmyslu v demisi Tomáš Hüner (za ANO) radí obcím, aby o peníze požádaly co nejdříve.

„Je to záležitost, která určitě bude mít svůj vývoj, předpokládáme, že ten objem finančních prostředků se časem ještě zvýší,“ podotýká pro Radiožurnál Hüner.

Podání žádosti je pak podle něj jednoduché, a to na internetových stránkách wifi4eu.eu, které k tomuto účelu Evropská komise zřídila.

Zaregistrováno je podle zástupce výkonného ředitele Svazu měst a obcí Dana Jiránka z ODS přes 400 obcí, a to od malých po velká města jako Opava.

Peníze mohou samosprávy využít na vybavení a instalaci wifi hotspotů, tedy internetového připojení. Poplatky a údržbu si budou hradit samy.

„Obce stejně internet mají, musí ho mít z hlediska toho, že obecní úřad musí mít internet, takže jde zřejmě o to zvýšit kapacitu,“ říká zástupce výkonného ředitele Svazu měst a obcí Dan Jiránek.

Kdo uspěje a peníze dostane, tak musí internet poskytovat alespoň tři roky. Evropská komise tak chce zajistit, aby měli lidé v unii přístup k bezplatnému wifi připojení v parcích, na náměstích, ve veřejných budovách, knihovnách nebo zdravotních střediscích.

autor: kkr
Spustit audio