Internet na veřejných místech zdarma? Obce a města mohou získat dotaci téměř 400 tisíc

15. květen 2018 14:45

Internet na veřejných místech zdarma, to mají městům a obcím umožnit dotace z evropských fondů. Úřady mohou o peníze žádat v rámci projektu wifi4eu od úterních 13 hodin. Získat mohou 15 tisíc eur, což je necelých 400 tisíc korun. Výzvu vypsala Evropská komise.

V první výzvě se má v každé zemi rozdělit alespoň patnáct poukázek. Ministr průmyslu v demisi Tomáš Hüner (za ANO) radí obcím, aby o peníze požádaly co nejdříve.

„Je to záležitost, která určitě bude mít svůj vývoj, předpokládáme, že ten objem finančních prostředků se časem ještě zvýší,“ podotýká pro Radiožurnál Hüner.

Internet v parku nebo na náměstí zdarma? Obce a města mohou získat dotaci téměř 400 tisíc, říká zástupce výkonného ředitele Svazu měst a obcí Dan Jiránek.

Podání žádosti je pak podle něj jednoduché, a to na internetových stránkách wifi4eu.eu, které k tomuto účelu Evropská komise zřídila.

Zaregistrováno je podle zástupce výkonného ředitele Svazu měst a obcí Dana Jiránka z ODS přes 400 obcí, a to od malých po velká města jako Opava.

Peníze mohou samosprávy využít na vybavení a instalaci wifi hotspotů, tedy internetového připojení. Poplatky a údržbu si budou hradit samy.

„Obce stejně internet mají, musí ho mít z hlediska toho, že obecní úřad musí mít internet, takže jde zřejmě o to zvýšit kapacitu,“ říká zástupce výkonného ředitele Svazu měst a obcí.

Kdo uspěje a peníze dostane, tak musí internet poskytovat alespoň tři roky. Evropská komise tak chce zajistit, aby měli lidé v unii přístup k bezplatnému wifi připojení v parcích, na náměstích, ve veřejných budovách, knihovnách nebo zdravotních střediscích.

autor: Kristýna Křupková
Spustit audio

Související