Inspektoři v Plzeňském kraji loni provedli skoro 4000 kontrol potravin

28. únor 2019 07:20

Pracovníci veterinární správy Plzeňského kraje se při kontrolách zaměřili především na hygienu potravin, ale i na podmínky chovu hospodářských zvířat.

K nejčastějším prohřeškům patřilo špatné označení potravin, nedodržení skladovacích teplot, prošlé datum spotřeby nebo chybějící označení původu potravin. Například v závěru minulého roku našli kontroloři téměř 800 kilogramů drůbežího a vepřového masa neznámého původu v jedné maloobchodní provozovně na jižním Plzeňsku. Při kontrole uzených sýrů inspektoři zjistili, že některé obsahovaly vyšší obsah zplodin udícího kouře - takzvaných polycyklických aromatických uhlovodíků. Šlo hlavně o sýry z menších udíren. U třech výrobců nevyhověly ze stejného důvodu ani klobásy.

Krajská veterinární správa sleduje také potraviny ze zahraničí. Při mimořádných kontrolách vajec a drůbeže z Polska se veterináři v dubnu 2018 zaměřili na nesprávné používání léčiv v chovech. Nenašli ale ani jeden problém. Bez nálezu bylo také všech 127 vzorků vepřového masa z Belgie, Bulharska, Estonska, Litvy, Lotyšska, Maďarska, Polska a Rumunska testovaných na africký mor prasat.

Zvířata z jatek prochází přísnou kontrolou

Veterinární správa Plzeňského kraje dohlíží v regionu na všechna porážená jatečná zvířata, z kterých pak zpracovatelé vyrábějí potraviny. Jde vždy o týmy veterinárních techniků a veterinárních lékařů. Například na jatkách v Blovicích a v Klatovech pracuje dohromady 19 lidí, kteří dohlíží na kvalitu. Loni v kraji chovatelé porazili a veterináři prohlédli 142 000 kusů prasat a skotu, 24 milionů kusů drůbeže a téměř 700 000 králíků.

Za porušení předpisů v loňském roce udělila krajská veterinární správa pokuty za více než 1 milionu Kč. Průměrná částka uložených pokut se zvýšila z 6 680 Kč na 9 800 Kč.

autoři: Jan Markup , jik
Spustit audio