Inscenace Čapek: Pokud stavíme velkým lidem pomníky z jejich slabostí, ospravedlňujeme si svůj malý dnešek

1. červen 2017

Do 30. let minulého století přenese diváky inscenace Čapek, která bude mít premiéru v pražském Divadle Rokoko. Původní hru napsala dramaturgyně Věra Mašková společně s režisérem Pavlem Khekem.

Vycházeli v ní z dobových materiálů a dokumentů. Jejich snahou bylo vytvořit divadelní rekonstrukci významných okamžiků z let 1935-38. Kromě bratří Čapků se v ní setkáme s Olgou Scheinpflugovou, Klausem Mannnem, Edvardem Benešem, T. G. Masarykem, ale také - mimo zákony času a prostoru - s Václavem Havlem. Ústřední roli Karla Čapka si zahraje Jiří Hána.

Inscenace Čapek se záměrně soustřeďuje na období 2. poloviny 30. let, které svou atmosférou, nejen v Československu, ale i v celé Evropě, lecčím připomíná současnou situaci, říká dramaturgyně Věra Mašková.

„V uplynulých desetiletích čelila historie brutální ideologizaci, posledních 25 let čelí velké bulvarizaci, tedy skryté ideologii. Většina velkých událostí je líčena z negativních stránek, obezličkou se říká, že velké postavy jsou ukazovány z lidských stránek. Tím, že stavíme velkým lidem pomníky z jejich slabostí, ospravedlňujeme si svůj malý dnešek, nezodpovědnost a selhávání. A právě selhávání elit, kultury a inteligence je nejzásadnějším tématem, které přinášíme."

Režisér Pavel Khek k tomu dodává. „Evropou se valila vlna migrantů, kteří prchali před Göbbelsem a Hitlerem. Ostatní státy měly problém jim pomoct. Kromě Čapkova osudu sledujeme také osudy mladých českých studentů, kteří se radikalizují. A dnes se děje to samé."

Pro režiséra je postava Karla Čapka výjimečná zejména v tom, že se i v těch nejtěžších chvílích, ať už osobních nebo společensko-politických, snažil najít konsensus a humánní řešení. „V dnešní době překážek, rozporů a rozbitých vztahů je to oživující a uklidňující, že to byl člověk, který chtěl demokraticky a konsensuálně vyjít s bližním. To je největší devíza inscenace."

Hlavní postavu v inscenaci Čapek ztvární Jiří Hána, v dalších rolích se představí Milan Kačmarčík, Máša Málková, Viktor Dvořák nebo Jitka Smutná. Premiéra je v sobotu od 19 hodin v Divadle Rokoko. Repríza je na programu v pondělí 5. června.

autoři: Marina Feltlová , sch
Spustit audio