Iniciativa Zachraň jídlo prodá v Praze za dobrovolný příspěvek 'nepovedené' vánočky

13. prosinec 2015

Nevzhledné pečivo za dobrovolný příspěvek prodají na Jungmannově náměstí v Praze dobrovolníci z iniciativy Zachraň jídlo. Třistapadesát špatně zapletených vánoček tak nemusí pekárna vyhodit. Skupina Zachraň jídlo dlouhodobě bojuje proti plýtvání potravinami.

Pečivo, které nevyhovuje estetickým standardům, běžně končí třeba v bioplynové stanici. Proti takovému plýtvání organizace Zachraň jídlo dlouhodobě bojuje.

Nepovedené vánočky proto raději rozdá. Zvlášť před Vánoci se totiž podle Anny Strejcové z iniciativy Zachraň jídlo chyba stane velmi snadno.

„Říkali jsme si, že je to i takové symbolické a že by to byl zajímavý způsob, jak dát lidem informace o tom, jak neplýtvat před Vánoci s potravinami a upozornit je na to, aby třeba nekupovali víc, než musí,“ říká.

Iniciativa Zachraň jídlo se zaměřuje také na plýtvání zeleninou. Z křivých kousků, které by se jinak vyhodily, uvařila letos v září polévku pro 2000 lidí.

„Iniciativa se zabývala zeleninou, která nevypadá úplně přesně tak, jak by měla. A vlastně nás překvapilo, že se to děje i v jiných odvětvích, než je zelinářství, že se to děje i v pekařství. Tak nás napadlo takhle před Vánoci jako tematicky, že bychom mohli vánočky za nějaký dobrovolný příspěvek dávat lidem,“ vysvětluje.

Dobrovolníci se budou v okolí Jungmannova náměstí pohybovat od dvanácti hodin.

Iniciativa Zachraň jídlo připravila už řadu projektů, které mají pomoci snížit množství plýtvání potravinami. Například ‘Hostinu pro tisíc‘, která měla demonstrovat, kolik jídla se dá připravit z takzvaného odpadu, nebo třeba ‘paběrkování‘, které pomáhá zemědělcům dostat z polí do Potravinové banky zeleninu a ovoce, které by se jinak použily na opětovné pohnojení polí, jsou akce velkého rozsahu.

autor: kso
Spustit audio