Informace ze světa vám přináší víc zahraničních zpravodajů

Rozšířený tým stálých zahraničních zpravodajů a jejich původní informační servis nabízí od 1. dubna Český rozhlas. Jako první české médium máme svého korespondenta v Asii. Posílen byl post zpravodaje na Slovensku a změnilo se obsazení reportéra v Severní Americe. Už v lednu začal pracovat zpravodaj ve Francii (s přesahem na Španělsko i Velkou Británii) a změnilo se obsazení postů v Německu a Bruselu. Naopak stejné hlasy můžete nadále slýchat z Polska, Ruské federace a Blízkého východu.

"Do Hongkongu, s přesahem pro oblast jihovýchodní Asie, nastupuje Robert Mikoláš, kterého mohli posluchači na vlnách Radiožurnálu slyšet například z Kosova v době kosovského konfliktu nebo ze Srí Lanky postižené cunami," řekl ředitel Českého rozhlasu 1 - Radiožurnálu Miroslav Konvalina. Stálý post v Asii zřizuje Český rozhlas v souvislosti s rostoucím významem jihovýchodní Asie a Číny v celosvětovém měřítku.

"Další změna se týká zpravodajského postu na Slovensku, kde nastupuje reportér dosud působící v regionální stanici Český rozhlas Plzeň Lubomír Smatana," doplnil Konvalina. Vytvořením stálého postu na Slovensku by měl podle jeho slov vzrůst počet reportáží přibližujících život na Slovensku, které se nám pomalu začíná vzdalovat.

K výměně na postu stálého zpravodaje dochází ve Spojených státech. Od dubna mohou posluchači slyšet z Ameriky dosavadního ředitele stanice Radiožurnál Alexandra Píchu. Ten střídá Miroslava Konvalinu, který nastoupil do funkce ředitele Českého rozhlasu 1 - Radiožurnálu.

Český rozhlas má v současnosti 9 zpravodajských postů v zahraničí - v Ruské federaci (Petr Vavrouška), v Polsku (Martin Dorazín), v SRN (Jiří Hošek), při Evropské unii (Vít Pohanka), v USA, na Blízkém východě (Jaromír Janev) a od letošního roku nově ve Francii (Jan Šmíd), na Slovensku a v jihovýchodní Asii. Stálé spolupracovníky má Český rozhlas 1 - Radiožurnál například i v Rakousku, Maďarsku, na Balkánském poloostrově, v Itálii, ve Velké Británii nebo v Norsku.

autoři: jkr , mik
Spustit audio