Ilona Ferková: Příběhy z Anglie. Vyprávění romské ženy, která opustila rodnou zemi

26. červen 2021

Směs zážitků a dojmů z pobytu v Anglii doplněná vzpomínkami na život v Česku, které osvětlují, proč se autorka v 90. letech rozhodla emigrovat. To je soubor povídek Vakeriben pal e Anglija neboli Příběhy z Anglie. Vyšly v roce 2008 v časopise romistických studií Romano džaniben.

Čte: Valerie Zawadská
Připravila: Marie Nováková
Napsala: Ilona Ferková
Dramaturgie: Alena Zemančíková
Zvukový mistr: Miloš Kot
Režie: Vladimír Gromov
Natočeno: v roce 2010

Rómská spisovatelka Ilona Ferková, rodačka z Rokycan slaví 65. narozeniny. Už od dětství toužila zapsat příběhy svého otce, skvělého vypravěče, Karola Daňa. Neuměla si však představit, že by se postřehy ze života Romů daly napsat romsky. A čeština se pro její záměr nehodila. Psát – romsky - začala v 80. letech na popud romistky Mileny Hübschmannové. Poprvé se spolu setkaly na folklorním festivalu, kde Ilona Ferková vystupovala se souborem Amare neni(Naše tety), který založila a vedla. Milenu Hübsmannovou tehdy zaujal jeden její písňový text, který pro svůj soubor Ferková napsala. Známá romistka tehdy třicetiletou Romku nabádala, aby v psaní pokračovala. Řekla jí úplně jednoduše – piš, jak vyprávíš.

A tak začaly vznikat kratší či delší příběhy inspirované životem romské komunity. Publikovat začala Ilona Ferková až po revoluci. Její texty vycházely v romských časopisech, ve sbornících věnovaných romské literatuře i knižně. Autorka píše především o životě romské komunity tak, jak ho poznala ona sama, anebo vychází z příběhů, které zná z vyprávění dalších Romů.

Romská spisovatelka Ilona Ferková na festivalu Khamoro 2017

Zatím poslední knížka Ilony Ferkové se jmenuje Ještě jedno, Lído! Kaštánkovy příběhy z herny / De mek jekh, Ľido! Kaštankuskre vakeribena andal e herňa. Vyšla v roce 2018 a tvoří ji deset povídek převážně ze současnosti, jež spojuje postava smolaře Kaštánka, který v rokycanské herně vypráví za pivo neuvěřitelné příběhy.

Až do listopadové revoluce se Ilona Ferková živila manuální prací. Pracovala v kovohutích, na jatkách, na dráze nebo v pekárně. V 90. letech pracovala jako koordinátorka česko-romské školky, která vznikla v jejím rodném městě. Založila také sdružení Asociace romských žen zaměřené na podporu romských žen, rodiny a výchovy. V roce 1999 se rozhodla odejít do Anglie, v Čechách se prý necítila dobře. V emigraci zůstala čtyři roky a pak se vrátila zpátky do Rokycan.

  • Víte, že kdybyste si poslechli všechny četby na pokračování a povídky natočené v roce 2020 v Českém rozhlase, zabralo by vám to 24 a půl dne? Celkem jsme jich v loňském roce vyrobili 1645. Podívejte se na další fakta o rozhlasu na webu nasecislahraji.cz.

    Naše čísla hrají... s vámi
autor: Martina Toušková | zdroj: Tvůrčí skupina Drama a literatura
Spustit audio