Igor Bareš: Seriálové napětí můžete vytvořit i v kanceláři

13. leden 2014

Mohli jste ho vidět v mnoha televizních seriálech, přesto o sobě nemluví jako o seriálovém herci. „Je to shoda náhod,“ tvrdí Igor Bareš, kterého můžete na televizních obrazovkách vidět v Případech 1. oddělení.

V novém seriálu hraje plukovníka, který dozoruje práci policistů a zprostředkovává styk s veřejností. „Největší hodnota seriálu je v tom, že byl natočen na základě skutečných událostí,“ upozorňuje Igor Bareš. „Řadu případů si pamatujeme. Každý si o nich něco myslel a teď si je můžeme připomenout,“ dodává.

Napětí ve filmech nebo seriálech se podle něj dá vytvořit i v kanceláři. „Herci jsou reprodukční umělci,“ připomíná s tím, že důležitý je text, protože pro improvizaci není v detektivních seriálech příliš velký prostor. „Velkou roli hraje střih, ale to vlastně ve všech filmových žánrech,“ míní.

Čtěte také

Herectví podle něj není nijak zajímavé povolání. Proč? „Brzy jsem opustil fázi prožívání a dostal se do fáze předstírání,“ popisuje. „Když člověk předstírá, dělá dobře svou práci, ale ta ho přestane zajímat, protože má omezené prostředky,“ vysvětluje.

Proč si oblíbil postavu Sherlocka Holmese? Jakou roli si zahrál v připravovaném seriálu Život a doba soudce A. K.? A jak zvládne pracovat s Crohnovou chorobou? Také na to se Igora Bareše ptal moderátor Jan Pokorný mezi 10. a 11. hodinou.

Audio záznam rozhovoru si můžete poslechnout kliknutím na odkaz přímo v tomto článku a také v iRadiu.

autor: šše
Spustit audio