Ideální hudební nálož pro zmrzlé dny

8. leden 2009

Hlukově kytarové duo Nadja přijíždí po roce a půl znovu přepadnout Prahu. Zatímco poprvé byli celkem neznámým vedlejším projektem ambientního snivce Aidana Bakera, dnes už můžeme hrdě prohlásit, že mladší děcko po vzoru Otesánka svého rodiče hravě přerostlo po stránce hudební kvality i popularity. O jejich desce Bliss Torn From Emptiness vám více řekne Pavel Zelinka.

NECHCETE ČÍST? POSLECHNĚTE SI CELOU RECENZI!

Zima, sníh a studený vítr je současnou realitou Čech a Moravy. A do této konstelace se chystá vpadnout Aidan Baker plus Leah Buckareff, kanadská dvojka Nadja, jejichž ambientně kytarově hlukové výboje zasáhly v poslední době až tam, kam si ani oni sami netroufli pomyslet. Tak dlouho si pro vlastní potěšení tvořili v domácím Torontu specifický abstraktní svět, který se posléze ukázal natolik atraktivní pro nezávislou scénu, až se stal jejich prvotní obživou. Důkazem jejich kvalitativního vzestupu budiž recenzovaný nosič Bliss Torn From Emptiness. Kdo proboha v dnešní době vydává svá alba na kazetách? Buď znudění velmistři, kteří už neví coby nebo podobné ptákoviny podstupující nadšenci z čirého spiklenectví. Naštěstí jsou tím druhým případem a loňská reedice na tradičnějším CD nosiči dělá toto dílko celkově přístupnější.

00843392.jpeg

Tři sedmnáctiminutové tracky překvapivě na mnoha místech šetří na metalovém nápřahu a duo tak zahušťuje atmosféru střídměji, než jsem u něho zvyklí. Doomové nálady si cestu tenkými kytarovými záclonami nakonec protrhají, ale celkově dvojice na albu především třímá trochu přimrzlou štafetu mezi hlukovými romantiky Mono a temnými mnichy Sunn O))), kteří snad letos také dorazí předat své poselství Praze. Ambient, který si užijeme v celé druhé polovině prostřední kompozice připomene sólovou sofistikovanější tvorbu Aidana Bakera a na povrch hned vypluje psychedelický zvukový amalgám přírodního charakteru, který je trochu nenápadnou, přesto nedílnou součástí celé, více než 50 minutové stopáže. Závěrečný stupňovaný nápor sice přinese v posledních pár minutách přesun do kytarově hlukových vod, celkové vyznění alba má ale nečekaně barevný a mnoha momentech velejemný výraz.

00843393.jpeg

Pokud vás moje recenze navnadila, tak si otevřete deníčky a poznamenejte si čtvrtek 15. ledna červenou tužkou. Nadja se totiž v tento den podruhé představí českému publiku. Koncert proběhne v pražské Sedmičce a předskakovat si bude Aidan Baker se sólovým, přeci jen ambientněji laděným setem a Sunshine Genocide 10071941 s naopak maximálně hutným sludge / droneovým setem. POSLECHNĚTE SI: Rozhovor s kapelou Nadja

00848662.jpeg
autor: Pavel Zelinka
Spustit audio