I vy se můžete stát mistrem improvizace. Stačí jednoduché cvičení

7. září 2015

Být za jakékoliv situace mistrem pohotové a vtipné konverzace by si přál snad každý. Je to v našich silách? A jak se naučit improvizovat?

Improvizovat dovede každý, tvrdí terapeutka a lektorka komunikačního chování Michaela Puchalková. „To jen nervozita a zažité stereotypy nám brání volně reagovat,“ dodává.

Reagujte, nepřemýšlejte! radí těm, kteří chtějí ovládnout „umění improvizace“. Klíčem k úspěšné improvizaci však podle ní není pouze ztráta zábran, ale především umět se naladit na svého partnera v komunikaci.

„I Jaroslav Dušek, který je na jevišti někdy zdánlivě sám, reaguje na všechno okolo sebe. V improvizaci máte partnery, máte spoluhráče,“ upozorňuje.

Stejně jako všechno ostatní, i improvizaci je možné se naučit. Kromě speciálních tréninků, které lektoruje mimo jiných i Michaela Puchalková, můžete cvičit i sami doma.


V 70. letech vznikla v Kanadě takzvaná divadelní improvizace. Dodnes se tam v improvizaci zápasí v hokejových halách, v hokejových dresech a za obrovského zájmu publika.

„Říká se tomu aplikovaná improvizace. Berte do hry to, co máte. Neříkejte ‚kéž bych měl‘, ‚já bych potřeboval‘… berte to, co máte tady a teď, a rozvíjejte to. Improvizace je o přijetí nahrávek, které můžou být lidské, hráčské nebo prostorové. Vezmete je do hry, zpracujete a pošlete dál.“

Zajímají vás konkrétní tipy a triky, jak se improvizaci naučit? A chcete slyšet víc o divadelní improvizaci? Celý rozhovor si kdykoliv poslechněte buď kliknutím na odkaz přímo v tomto článku nebo v našem audioarchivu.

autor: als
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.